Ξένες ποικιλίες σταφυλιών
Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Barolo, Beaujolais, Bordeaux, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chablis, Gewurztraminer, Grenache, Grenache Blanc, Grenache Rouge, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Τraminer, Viognier κ. ά.

 


Merlot

Έχει τις ρίζες του βαθιά στα χώματα του Μπορντό. Πρώιμη ποικιλία με φρουτώδη χαρακτηριστικά. Στο στόμα συνδυάζει δύναμη και απαλότητα, φινέτσα και όγκο. Το χρώμα του είναι σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο με βιολετί αποχρώσεις.

Στην Ελλάδα πρωτοφυτεύτηκε πριν από μερικές δεκαετίες και εγκαταστάθηκε σχεδόν σ’ όλες τις αμπελοκαλλιεργητικές περιοχές. 

 

 

 

Cabernet Sauvignon 

Θεωρείται ως η βασίλισσα των κόκκινων ποικιλιών. Είναι η ποικιλία που έχει αγαπηθεί περισσότερο και χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά των κρασιών του Μπορντό. Άμεσα αναγνωρίσιμο στο ποτήρι χάρη στο θεσπέσιο άρωμα από μούρα, τη φρουτώδη γεύση του και τη δομή του, τα επίπεδα των τανινών και την πολυπλοκότητά του. Έχει μεγάλες δυνατότητες ωρίμανσης και αν και είναι η σημαντικότερη ποικιλία του Μπορντό, δίνει εξαιρετικές παραγωγές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα όταν εμπλουτίζεται με μικρό ποσοστό άλλων ποικιλιών.

Η χώρα μας έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές παραγωγές της ποικιλίας, οι οποίες είναι συγκρίσιμες μ’ αυτές τις Γαλλίας ή της Αυστραλίας και της Χιλής.

Συνοδεύει, εξαιρετικά, ψητά κρέατα, κρέατα στη σχάρα, κυνήγι και κίτρινα τυριά.

 

Syrah 

Είναι μια ερυθρή ποικιλία που ο μύθος θέλει να έχει φτάσει στην Ευρώπη διά των Ελλήνων θαλασσοπόρων από την μακρινή πόλη του Chiraz της Περσίας. Απέκτησε τη φήμη του από τις καλλιέργειες στην κοιλάδα του Ροδανού, που δίνουν περίφημα κρασιά, πυκνά και αρωματικά. Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του άρχισαν πριν κάποια χρόνια από τη Μακεδονία, με άριστα αποτελέσματα.

Τα κρασιά από Syrah έχουν πλούσιο σώμα, βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο από το μάτι χρώμα και πολυσύνθετο μπουκέτο, επιδέχονται παλαίωση και έχουν κερδίσει μεγάλο κομμάτι στις προτιμήσεις των Ελλήνων οινοφίλων.

 

 

Chardonnay 

Η δημοφιλέστερη ποικιλία σταφυλιού; Μάλλον, ναι. Τα σίγουρο είναι πως όταν το Chardonnay καλλιεργείται σωστά, είναι ακατανίκητο. Διαθέτει καλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να παλαιωθεί και ν’ αναμιχθεί επιτυχώς με άλλες ποικιλίες.

Πατρίδα του η Βουργουνδία. Στο Chardonnay βασίζεται η σαμπάνια, το Chablis, αλλά και τα γνωστά λευκά κρασιά της Βουργουνδίας: Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemange, Pouilly-Fuisse κ. ά. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και των τεχνικών του παραγωγού. Όπως όλα τα Chablis, ταιριάζει με οστρακοειδή.

Στη χώρα μας πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί αναπτύσσουν την καλλιέργεια του Chardonnay και παράγουν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κρασιά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Η ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια αναδεικνύει καλύτερα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, προσδίδοντάς του αρώματα βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και καρυδιών.

 

 

Sauvignon Blanc 

Είναι από σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Έχει καταστεί δημοφιλής τόσο για τους ξεχωριστούς σκληρούς και ξηρούς μονοποικιλιακούς οίνους που δίνει, όσο και για το ρόλο που παίζει στην παραγωγή των εκλεκτότερων επιδόρπιων οίνων παγκοσμίως. Πατρίδα του θεωρείται η κοιλάδα του Λίγηρα, με τις περίφημες παραγωγές Σανσέρ και Πουιγί-Φιμέ. Ξεχωρίζει για τα αρώματα του φρεσκοκομμένου χόρτου, φύλλων κασίς, φραγκοστάφυλλου και σπαραγγιού. Αναμφίβολα πιο έντονο από ένα Chardonnay, ερωτοτροπεί παθιασμένα με τα Semillon και αφότου μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον κοσμοπολίτη.

Στην Ελλάδα μας, οι παραγωγές του  Sauvignon Blanc έχουν δώσει κορυφαία λευκά κρασιά που συνοδεύουν επάξια πιάτα με ψάρι.

 

 

Viognier 

Μια ποικιλία που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής χάρη στα εκπληκτικά δυνατά, ξηρά, λευκά κρασιά που παράγονται σε μικρούς αμπελώνες στην περιοχή του βόρειου Ροδανού. Ποικιλία που δίνει μικρή παραγωγή, είναι ευαίσθητη σε κλιματολογικές αντιξοότητες, ωστόσο ικανή να δώσει τα πλέον ευγενικά κρασιά που συνήθως χαρακτηρίζονται και από το υψηλό κόστος. Γι’ αυτό και το Viognier αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη πρόταση, συνοδεύοντας σύνθετες γεύσεις είτε ψαριού, είτε λευκών κρεάτων.

Στην Ελλάδα εξαιρετικής ποιότητας Viognier μας δίνει ο εκλεκτός Γεροβασιλείου, που δίκαια θεωρείται από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς της πατρίδας μας.

 

 

Gewurztraminer 

Βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και έντονα αρώματα μπαχαρικών, λουλουδιών, ροδάκινου και βερίκοκου, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα ακόμα και στις τυφλές δοκιμές. Θεωρείται πως κατάγεται από την κοιλάδα του ποταμού Άνω Αδίγη της Ιταλίας, αλλά η περιοχή που το ανάδειξε είναι η Αλσατία με παραγωγές που αναδύουν κι έντονα αρώματα μελιού, ενώ εντυπωσιάζουν με το υπόγλυκο στόμα και τη χαμηλή οξύτητα. Συνοδεύει εξαιρετικά τα πικάντικα πιάτα και σίγουρα μπορεί να κάνει ξεχωριστές τις στιγμές μας.

 

 

Cabernet Franc 

Πατρίδα του θεωρείται η περιοχή του Μεντόκ στο Μπορντό της Γαλλίας, αλλά οι παραγωγές του Λίγηρα θεωρούνται οι καλύτερες. Λιγότερο τανικό από το Cabernet Sauvignon, με μικρότερη οξύτητα, όχι ιδιαίτερα πλούσιο σώμα, αλλά πιο αρωματικό, μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένο συνοδεύοντας φιλέτα σολομού ή τόνου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυποικιλιακών οίνων με άριστα αποτελέσματα. Λόγω των πλούσιων αρωμάτων του.

 

 

Grenache 

Δεύτερη σε καλλιέργεια κόκκινη ποικιλία παγκοσμίως, δίνει πλούσια φρουτώδη κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης κι ευχάριστες γλυκές νότες. Ιδανική για ανάμειξη με άλλες ποικιλίες, συμβάλει καταλυτικά στην παραγωγή αξιόλογων ροζέ κρασιών χάρη στις χαμηλές τανίνες. Στη Γαλλία καλλιεργείται περισσότερο στην περιοχή Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν και στον νότιο Ροδανό, από πλέον διαδεδομένο είναι στην Ισπανία, όπου ονομάζεται Garnacha. Μόνη της δίνει μαλακά, ευκολόπιοτα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, χαμηλές τανίνες και ελκυστικά αρώματα μπαχαρικών και μαρμελάδας. Συνοδεύει σύνθετα πιάτα με κρέας, αλλά και πιπεράτα τυριά.

 

 

Nebbiolo

Είναι η απάντηση της Ιταλίας στο Syrah και σ’ αυτήν βασίζονται τα μεγάλα, βαθυκόκκινα, τανικά κρασιά Barolo και Barbaresco, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πιεμόντε. Πήρε το όνομά της από τη Nebbia, την ομίχλη που σκεπάζει τους λόφους της περιοχής. Τόσο τα Barolo, όσο και τα Barbaresco ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και το μεν πρώτο θεωρείται πιο ρωμαλέο με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, το δε δεύτερο πιο κομψό και φινετσάτο, χωρίς κανένα από τα δυο να είναι φτηνό. Άλλα περίφημα κρασιά που δίνει η ποικιλία είναι τα Gattinara, Chemme και Spanna.

Κύρια χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας είναι το πλούσιο σώμα, η καλή δομή και οι πολλές τανίνες. Το χρώμα τους βαθύ κόκκινο, ο χαρακτήρας τους πολύπλοκος με αρώματα βιολέτας, βατόμουρων, ξερών δαμάσκηνων και σοκολάτας.

Στην πατρίδα μας έχει εξαιρετικά εγκλιματιστεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Παντελή Καριπίδη, που κατόρθωσε να μεταφυτεύσει τ’ αρώματα του Πιεμόντε στον κάμπο της Λάρισας. 

 

 

Sangiovese

Κυριαρχεί στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας και είναι η ποικιλία που παράγει τα εκλεκτότερα κρασιά της Τοσκάνης. Απαλό και βελούδινο στο στόμα, ενώ τη μύτη αιχμαλωτίζουν νότες άγουρων κερασιών. Συμμετέχει στην δημιουργία των διάσημων ιταλικών κρασιών Chianti, Brunello di Montalcino και Vino Nobile di Montepulciano.

 

Μετανάστευσε και αναπτύχθηκε επιτυχημένα στην περιοχή μας, στα Βούναινα, χάρη του πείσματος και της επιμονής του Παντελή Καριπίδη, που απέδειξε ότι όταν το μεράκι συναντά το όραμα, τα αποτελέσματα είναι θαυμαστά.