Το κρασί και ο τόπος μας




Το λεκανοπέδιο του νομού μας περικλείεται από ορεινούς όγκους, κάποιοι απ’ τους οποίους «βλέπουν» τη θάλασσα, έτσι ώστε να διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμπέλου. Ανέκαθεν δε υπήρχαν περιοχές που φημίζονταν για την αμπελουργική ιστορία τους και τα κρασιά τους, όπως ο Τύρναβος και η Ραψάνη.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η ιστορία της οινοποίησης πέρασε στα χέρια ανήσυχων παραγωγών, ιδιαίτερα φιλόδοξων για το καλύτερο και η καταγραφή της πλέον απόκτησε «επώνυμο».

Με σκαπανέα και πρωτοπόρο τον γιατρό Δημήτρη Κατσαρό που επέλεξε την Κρανιά για τις αμπελουργικές του δραστηριοποιήσεις. Έναν χαλκέντερο άνθρωπο που κατόρθωσε να επιβληθεί στον ελληνικό οινοπαραγωγικό χάρτη με την κορυφαία ποιότητα των ετικετών του και πλέον να αποτελεί υψηλή σταθερή αξία, έχοντας στη συλλογή του μια σειρά από εντυπωσιακά χρυσά βραβεία των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών. Συνεχιστής της πορείας του ο γιος Ευριπίδης, που πλέον εφαρμόζοντας μεθόδους δοκιμασμένες στα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Ευρώπης, κομίζει άλλες υποσχέσεις…

Τον Δημήτρη Κατσαρό ακολούθησε ο Δημήτρης Ντούγκος (και τώρα τα παιδιά του Θάνος και Λουίζα), που επέλεξε την κοιλάδα των Τεμπών και τις παρυφές του Ολύμπου στη Ραψάνη, μια τοποθεσία μαγευτική, που έχει στα πόδια της τον αργυροδίνη Πηνειό και αντίκρυ της τα ιστορικά Αμπελάκια…

Καταμεσής του κάμπου, εκεί που μόνο σταροχώραφα και βαμβακοχώραφα έβλεπε κανείς, ένας παράτολμος συμπολίτης μας, ο Παντελής Καριπίδης, αποφάσισε ν’ αλλάξει τα δεδομένα. Επιλέγοντας τους ήπιους λοφίσκους στα Βούναινα, ξεκίνησε μια συστηματική αμπελοκαλλιέργεια και στις αρχές του αιώνα έκανε την έκπληξη: Πλέον τα κρασιά Καριπίδη ανήκουν σ’ αυτά που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με διαβατήριο την κορυφαία τους ποιότητα.

Στον παραδοσιακό οινότοπο του νομού, τον Τύρναβο, δυο νέοι παραγωγοί, ο Δημήτρης Μίγας και ο Χρήστος Ζαφειράκης αναβιώνουν δυναμικά την οινική παράδοση του Τυρνάβου, τόσο με γηγενείς, όσο και με γαλλοϊταλικές ποικιλίες… Ήδη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Δημήτρης Μίγας αποτελεί τον πολυβραβευμένο παραγωγό του διαγωνισμού WINE ROAD 2011 με τα κρασιά του να κερδίζουν τρία χρυσά βραβεία.

Στην επίσης οινοπαραγωγό Ραψάνη, ένας ακόμα νέος, ο Κώστας Λιάπης, αναδημιουργεί την τοπική τιμημένη παράδοση, στηριζόμενος κι αυτός στη συνύπαρξη παλιών ποικιλιών…

Τέλος, ο ιστορικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου δίνει νέα πνοή στο οινοποιείο του και πλέον με αξιώσεις διεκδικεί την ποιοτική αγορά…

Όλες οι ετικέτες των σημαντικότερων οινοπαραγωγών του νομού παρουσιάζονται και προωθούνται συστηματικά από το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης μας, έτσι ώστε τόσο οι συμπολίτες, όσο και οι επισκέπτες της Λάρισας να γνωρίζουν αυτό το δυναμικό και τα χαρακτηριστικά του. Το συγκεκριμένο εστιατόριο για ακόμα σχολαστικότερη γνωριμία με τους τοπικούς οίκους διοργανώνει ιδιαίτερες βραδιές οινικής παρουσίασης και γευσιγνωσίας, κατά τις οποίες συγκεκριμένα φαγητά συνοδεύουν συγκεκριμένες ετικέτες και παρουσιάζονται τρόποι συντήρησης, σερβιρίσματος και η διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου κρασιού για διάφορα γεύματα.

Νηστίσιμα – κατάλογος, Απρίλιος 2011

 

Μεγάλη Εβδομάδα κι εμείς θα σας μιλήσουμε για τα Νηστίσιμα μας, που εμπλουτίζουν τον γνωστό καθημερινό κατάλογό μας με τα συνήθη πιάτα.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρουμε εντελώς δωρεάν τα αποστάγματα της Οικογένειας ΚΑΡΔΑΣΗ εκ Τυρνάβου.

Είναι μια κίνηση που προσβλέπει στη γνωριμία των φίλων μας πελατών με τα εκλεκτά αυτά τσίπουρα, που εκφράζουν όλη την παράδοση, το μεράκι και την τέχνη της περιοχής του Τυρνάβου να δημιουργεί εκπληκτικά αποστάγματα.

 

 

Ορεκτικά

Χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα

σε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με δημητριακά

€ 4.00

*

Πατάτες αναποφλοίωτες (τηγανισμένες)

€ 4.00

*

Μανιτάρια λεμονάτα

σβησμένα με λευκό κρασί και ρίγανη 

€ 6.00

*

Μανιτάρια «Πλευρώτους» σχάρας με λαδολέμονο

€ 6.00

*

Λαχανικά σχάρας με  καραμελωμένο βαλσάμικο ξύδι

€ 6.00

*

Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες με ντιπ λευκού ταραμά

€ 6.50

* 

Χταποδοκεφτέδες

€ 7.00

* 

Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο

€ 12.00

* 

Γαρίδες ψητές σχάρας (μερίδα 250γρ.)

€ 15.00

* 

Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες με σάλτσα ντομάτας

€ 15.00

* 

Γαρίδες αχνιστές με λευκό κρασί και λεμόνι,

αρωματισμένες με σκόρδο και μαϊντανό

€ 15.00

 

Σαλάτες

*  Πατατοσαλάτα …… € 4.00

*  Ταραμοσαλάτα  …... € 5.00

(από γνήσιο λευκό ταραμά δανέζικου αυγοτάραχου)

*  Αγγουροντομάτα …... € 5.00

* Σύνθεση από καρδιές μαρουλιών με ντρέσινγκ βινεγκρέτ …... € 6.00

* Σύνθεση βραστών λαχανικών με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι  ....... € 6.00

*  Πράσινη σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, λιαστή ντομάτα,

τριμμένο καρώτο και μανιτάρια σχάρας …….. € 6.00

* Σύνθεση από σπανάκι, ρόκα, φοινόκιο, λιαστή ντομάτα, σουσάμι

και ντρέσινγκ από λάδι λιαστής ντομάτας, βαλσάμικο και θυμαρίσιο μέλι …… € 6.50

 

Επιλογές ως κυρίως πιάτα

Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας

€ 8.00

*

Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη

€ 10.00

*

Καλαμάρι τηγανητό

€ 10.00

* 

Σουπιές λεμονάτες με σπανάκι

€ 10.00

* 

Σουπιές κρασάτες με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα

και συνοδεία πουρέ πατάτας ή ρύζι

€ 10.00

*

Ριζότο με φιλετάκια γαρίδας και σάλτσα από το κοράλλι της

€ 10.50

*

Μεσογειακό ριζότο θαλασσινών με μύδια,

καλαμάρι, και γαρίδες με ζωμό από το κοράλλι τους       

 € 11.00

* 

Νηστίσιμος μουσακάς με μοσχοχτάποδα,

   μελιτζάνες και πατάτα

€ 11.00

* 

Χταποδάκι κρασάτο

με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου

€ 12.00

*

«Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι και θαλασσινά

(μύδια, γαρίδες, καλαμάρι), και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

€ 13.00

*    

Γαριδομακαρονάδα

€ 15.00