Ποικιλίες




Ας  μιλήσουμε σήμερα για τις ποικιλίες. Άλλωστε η ποικιλία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα του κρασιού και βέβαια πάντα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εκατοντάδες ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είτε δεν έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά, είτε δεν ερευνήθηκαν τα χαρακτηριστικά τους. Πολλές είναι κι αυτές που χάθηκαν, ενώ κάποιες αναβιώνουν με ιδιαίτερα φιλόπονες προσπάθειες λίγων αμπελουργών – οινοπαραγωγών, όπως η Μαλαγουζιά που αναβίωσε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, αλλά και η Λημνιώνα που αναβίωσε ο δικός μας Χρήστος Ζαφειράκης.

 

Μοσχάτο Αμβούργου 

Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που όμως δίνει και λευκά κρασιά και που τη συναντάμε ευρύτατα στον κάμπο του Τυρνάβου, αλλά και διάσπαρτη σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρές, όμως, καλλιέργειες. Είναι μια ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μέτριου μεγέθους και ο φλοιός κυανοϊώδης. Ο τρύγος της συνήθως γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ιδιομορφία της ποικιλίας είναι ότι παράγει εξ ίσου καλά λευκά, ροζέ ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από το Οινοποιείο Τυρνάβου, όσο και από το Κτήμα της οικογένειας Δημήτρη Μίγα, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές αρετές της και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Ιδιαίτερα η ετικέτα «Μοσχάτο Αμβούργου» - Blanc de Noir του Δημήτρη Μίγα, χαρακτηρίζεται από λεπτά, αλλά έντονα αρώματα, κομψό σώμα και γεύση που αιχμαλωτίζει τον ουρανίσκο.

 

Μπατίκι

Είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που πιθανά μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την περιοχή της Σμύρνης. Καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία (περιοχή Τυρνάβου) και σποραδικά συναντάται στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Το Μπατίκι είναι μία ποικιλία που καλλιεργούταν ευρέως στη Θεσσαλία για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την εισαγωγή και διάδοση άλλων καλύτερων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, χρησιμοποιείται κυρίως για συνοινοποίηση, όπως με την ποικιλία Ροδίτη και παράγεται λευκός ξηρός οίνος, με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή και ισορροπημένη γεύση.

 

 

Ροδίτης

Κοκκινωπή και λευκή ποικιλία για ξηρά κρασιά ερυθρωπού ή λευκού χρώματος. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Καλλιεργείται σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η ΒΔ Πελοπόννησος, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Θεσσαλία. Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα στις περιοχές που καλλιεργείται, που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης πολλών γενετικών μεταλλάξε-ων κατά τη μεγάλη διάρκεια ζωής της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ύπαρξη πολλών παραλ-λαγών της ποικιλίας οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε μορφολογικά (σχήμα και μέγεθος σταφυλιού, πυκνότητα ραγών, χρώμα ραγών κ. α.), όσο και σε φυσιολογικά χαρα-κτηριστικά (περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωματικά συστατικά κ. α.).  Διαδεδομένο έντονα στην Αττική και στην περιοχή της Αγχιάλου, χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ρετσίνας.

 

 

Κρασάτο

Ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ραψάνης. Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Κρασάτο δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και χρωματικής έντασης, και πλούσια σε τανίνες, τα οποία γερνάνε γρήγορα. Συνοινοποιείται με τις ποικιλίες Σταυρωτό και Ξινόμαυρο για την παραγωγή του ερυθρού, ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ραψάνη".

 

 

 

Λημνιό

Συνώνυμα: Καλαμπάκι, Λημνιώτικο.

Το Λημνιό είναι μια ελληνική έγχρωμη ποικιλία οινοποιίας για την οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από τη «Λημνία σταφυλή», που αναφέρεται από τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη ότι καλλιεργείτο στην αρχαία Ελλάδα. Απαντάται σε όλη τη Βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στην Χαλκιδική, τη Λήμνο και τα νησιά των Σποράδων. Πρόκειται για μια δυναμική ερυθρή ποικιλία, μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Είναι ποικιλία με ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες και ανθεκτική στην ξηρασία.

Από την ποικιλία αυτή παράγονται κόκκινα ροζέ και άσπρα ξηρά κρασιά ως επί το πλείστον επιτραπέζια. Η ποικιλία αυτή όμως, μπορεί να δώσει και κόκκινα κρασιά καλής ποιότητας, με την κατάλληλη οινοποίηση, μόνη της ή σε συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες. Στη Λήμνο, από τη ποικιλία αυτή, παράγονται κόκκινα κρασιά με λεπτούς χαρακτήρες που αναπτύσσουν πλούσιο μπουκέτο.

 

 

Μαλαγουζιά

Λευκή ποικιλία καταγόμενη από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη) και διάσπαρτα στη Στερεά Ελλάδα(Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Αττική) και την Πελοπόννησο. Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά. Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων τοπικών οίνων (Επανωμίτικος, Σιθωνίας).

Η Μαλαγουζιά είναι μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες των ελληνικών σταφυλιών. Τόπος καταγωγής της φαίνεται να είναι η Ορεινή Ναυπακτία. Η νεώτερη ιστορία της ξεκινάει αρχές της δεκαετίας ’70 όταν ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου με την βοήθεια του καθηγητή Λογοθέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φύτεψαν μερικές σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες στο Κτήμα Πόρτο Καράς, όπου ο

Γεροβασιλείου εργαζόταν ως οινολόγος. Η ενδιαφέρουσα αυτή ποικιλία δεν άργησε να ξεχωρίσει με το έντονο αρωματικό της προφίλ που θυμίζει Μοσχάτο, δίνοντας τα πρώτα εντυπωσιακά μονοποικιλιακά κρασιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στις μέρες μας η Μαλαγουζιά καλλιεργείται πλέον σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος δίνοντας- φρέσκα και παλαιωμένα- ποικιλιακά κρασιά η χρησιμοποιούμενη σε διάφορα μείγματα πασίγνωστων brand.

Το κρασί της Μαλαγουζιάς είναι έντονα αρωματικό -ιδιαίτερα όταν είναι φρέσκο-, σχετικά υψηλόβαθμο, μέτριας οξύτητας και αφήνει ευχάριστη φρουτώδη επίγευση.