Λουλούδια και φρούτα στα αρώματα των κρασιών




Αλήθεια τι σκέφτεστε κάθε φορά που ακούτε για λουλούδια και φρούτα στα αρώματα των κρασιών; Μήπως αναρωτιέστε για το αληθές των λεχθέντων ή των αναγραφομένων;

 

Για σας λοιπόν τους σκεπιτικιστές, εξηγούμε ότι αν ανατρέξουμε στη σύσταση ενός κρασιού θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπου 600 ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το χρώμα του, για το άρωμα και τη γεύση του. Αυτές οι ενώσεις συνδυάζονται μεταξύ τους μ' έναν μοναδικό κάθε φορά τρόπο, που αντανακλά στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κρασιού που γευόμαστε. Ορισμένες απ' όσες σημαδεύουν την αρωματική του προσωπικότητα, προέρχονται από το σταφύλι. Είναι χαρακτηριστικές της ίδιας της ποικιλίας οιναμπέλου και ανάλογα με την υγιεινή κατάσταση του φρούτου, την ωριμότητα και τη μέθοδο οινοποίησης, τις ξαναβρίσκουμε περισσότερο ή λιγότερο καθαρές και στα κρασιά της.

 

Έτσι στα κρασιά που φτιάχνονται από Αθήρι συνήθως μυρίζουμε τα εσπεριδοειδή.

Στο Ασύρτικο αναγνωρίζουμε τους λεμονανθούς και τη φλούδα του πορτοκαλιού.

Στη Βηλάνα το πράσινο μήλο.

Η έντονη μύτη του Μοσχάτου δεν χρειάζεται βεβαίως συστάσεις, έχετε όμως προσέξει πως αυτό το γνώριμο άρωμα εκτείνεται από τα μήκη του τριαντάφυλλου έως των βοτάνων, του δυόσμου και της μέντας;

Στο Chardonnay αναγνωρίζουμε, σαφώς, αρώματα grapefruit και εξωτικών φρούτων.

Και στο πληθωρικό αρωματικό προφίλ του Sauvignon Blanc υπεισέρχονται επιπλέον, το πεπόνι και το ροδάκινο.

 

Και στα ερυθρά κρασιά, κυρίως τα φρέσκα, ανιχνεύουμε αρώματα φρούτων. Θυμηθείτε την επόμενη  φορά που θα δοκιμάσετε ένα νεαρό Αγιωργίτικο. Μήπως ανακαλεί από τα αρχεία της οσφρητικής σας μνήμης αποξηραμένα κεράσια, δαμάσκηνα ή βανίλιες;

Το Ξινόμαυρο σίγουρα σας φέρνει στον νου πυκνό πολτό ντομάτας και ελιάς.

Η Μαυροδάφνη σε νεαρή ηλικία μοσχοβολά σταφίδα και σύκα.

Η Μαντηλαριά, φρούτα σε κομπόστα.

Και η πολύπλοκη αρωματική παλέτα του Cabernet Sauvignon αναδύει τα κόκκινα μικρά φρούτα του δάσους.