Sauvignon Blanc




Με γαλλικό διαβατήριο, αλλά ελληνικό χαρακτήρα…

 

Ένα έξοχο λευκό σταφύλι με εκπληκτικό ποικιλιακό χαρακτήρα. Μυρωδιές φρέσκων εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών, βοτάνων και χορταριού ξεχύνονται με το που θα εμφανιστούν τα κρασιά του. Και η αφυπνιστική οξύτητα, η μεστή γεύση συμπληρώνουν το προφίλ τους.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων Ανδρέας Ματθίδης εξηγεί ότι: «To Sauvignon Blanc είναι μια ποικιλία πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη, τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά είναι διακριτά για τον καταναλωτή. Τα κρασιά της, συνήθως, έχουν από μέτρια έως μεγάλη ένταση αρωμάτων και γεύσης και συνδέονται με υψηλή έως πολύ υψηλή οξύτητα. Οι ιδιότητες αυτές, τα κάνουν ‘‘ευκολόπιοτα και δροσιστικά’’ αυξάνοντας έτσι την επιθυμία του καταναλωτή για ‘‘ακόμη ένα ποτήρι’’. Ένα άλλο μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ φιλικά με το φαγητό. Τα Sauvignon Blanc, επίσης πιστεύω ότι εύκολα πήραν μερίδιο από τα όχι τόσο αρωματικά και πολλές φορές πνιγμένα στο καινούργιο βαρέλι, Chardonnay».

 

Πιστεύει ότι ταιριάζουν στη γεύση του Έλληνα και μας εξηγεί το γιατί: «Η χώρα μας είναι μια αρκετά ζεστή περιοχή, κάτι που αυξάνει την αναζήτηση των ‘‘ευκολόπιοτων και δροσιστικών’’ κρασιών. Το σημαντικότερο όμως, θεωρώ ότι είναι η ίδια η γαστρονομία μας. Στην κουζίνα μας χρησιμοποιούμε πολύ τηγάνι, μέθοδος η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του φαγητού. Η υψηλή οξύτητα του Sauvignon Blanc βοηθάει στην εξισορρόπηση αυτής της αίσθησης και είναι ευεργετική ως προς τον αρμονικό συνδυασμό του φαγητού με το κρασί».

 

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτει ορισμένους σπουδαίους συνδυασμούς: «Sauvignon Blanc με κατσικίσιο τυρί θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικός συνδυασμός. Όπως είπαμε, το Sauvignon Blanc είναι πολύ φιλικό με το φαγητό και ιδιαίτερα με πιάτα πού έχουν φυτικό και λιπαρό χαρακτήρα. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να το συνοδεύω με ριζότο με σπαράγγια και πιάτα με σάλτσα pesto».

 

Πιστεύει ότι «το οργανοληπτικό προφίλ των ελληνικών Sauvignon Blanc ικανοποιεί τις απαιτήσεις του παγκόσμιου καταναλωτή, το εστιάζω όμως περισσότερο σε αυτά που παράγονται στην Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Κι αυτό γιατί το Sauvignon Blanc για να κρατήσει τα πρωτογενή του αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά χρειάζεται κρύο, γενικά, κλίμα».