Το μακρύ ταξίδι του ελληνικού κρασιού




            Οι Έλληνες, οι οποίοι διέπρεψαν στην οινοποιία, μονοπωλώντας σχεδόν την αγορά για αιώνες,  γνώρισαν το κρασί πιθανότατα από την αρχή της εγκατάστασής τους στο σημερινό τους τόπο, δηλαδή τουλάχιστον πριν το 1700 π.Χ.

 

Η σχετική με το κρασί μυθολογία (διονυσιακοί, ορφικοί κ.α. μύθοι) είναι πλουσιότατη, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες ενδείξεις. Αλλού ο θεός Διόνυσος χαρίζει το αμπέλι στους Ελλαδίτες (π.Χ. στην Αιτωλία), αλλού το κρασί συνδέεται με την Κρήτη και τη Νάξο (ο μύθος του Διονύσου και της Αριάδνης»), ενισχύοντας την εκδοχή περί φοινικικής ή αιγυπτιακής προέλευσης, αλλού πάλι το αμπέλι φέρεται ερχόμενο από τη Θράκη, που σύμφωνα με κάποιες πηγές ίσως ήταν ο βασικός προμηθευτής των Ελλήνων στους Μυκηναϊκούς χρόνους(άλλωστε η λατρεία του Διονύσου θεωρείται θρακικής - μικρασιατικής καταγωγής).

 

Οίνος και συμπόσιο

            Όπως και αν έγιναν τα πράγματα, οι Έλληνες αγάπησαν τον Διόνυσο και το κρασί, εκτιμώντας το γεγονός ότι τους βοηθούσε ανάλογα με την περίσταση να ξεχνούν τα βάσανα της ζωής, να έρχονται σε έκσταση ή να δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα και κέφι στην συντροφιά. Το εκτιμούσαν λαός και άρχοντες, αλλά και οι φιλόσοφοι, ενώ οι ποιητές δεν παρέλειψαν να το υ-μνήσουν. Πάντως δεν συνήθιζαν να μεθούν, ούτε είχαν εκτίμηση στους μεθύστακες. Το τελετουργικό του επίσημου συμποσίου, όπου ο «συμποσιάρχης», συχνά προϊστάμενος των «κεραστών» και των «οινοχόων», επέβλεπε τόσο το νέρωμα του κρασιού, όσο και την ποσότητα που θα έπινε ο κάθε συμπότης ανάλογα με την κατάστασή του, δηλώνει ότι η αποφυγή της μέθης και η διατήρηση πολιτισμένης ατμόσφαιρας ήταν σημαντική υπόθεση.

           

Και από οίνος έγινε κρασί

Οι πρόγονοί μας έπιναν το κρασί τους με διάφορους τρόπους. Γενικός κανόνας ήταν η ανάμειξη του κρασιού με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού), 1:2 ή 2:3, είχαν δε ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες και κύαθους, δηλ. μακριές, βαθιές κουτάλες), όσο και για την ψύξη του πριν την κατανάλωση (ψυκτήρες), αν και το έπιναν συχνά και ζεστό, αφού η ψύξη του κρασιού με πάγο από τα βουνά ήταν μεγάλη πολυτέλεια. Η πόση ανέρωτου κρασιού (άκρατου οίνου) θεωρείτο βαρβαρότητα. Ήταν επίσης διαδεδομένη η κατανάλωση κρασιού με μέλι. Συχνά αρωμάτιζαν το κρασί τους με διάφορα μυρωδικά, όπως π.χ. θυμάρι, μέντα, γλυκάνισο, πιπέρι ή σμύρνα.

 

 Οινοποίηση

            Ο τρόπος παραγωγής του κρασιού δε διέφερε ουσιαστικά από αυτόν των ημερών μας. Η αμπελουργία είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα τέχνης. Συνήθως καλλιεργούσαν το αμπέλι απλωμένο στη γη, χωρίς υποστηρίγματα - τεχνική που ακόμη και σήμερα είναι σε χρήση σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σαντορίνη). Οι Έλληνες γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού και την άφηναν να γίνει σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι (ίσως έτσι ανακαλύφθηκε η επίδραση της προσθήκης ρετσινιού). Το κρασί εμφιαλωνόταν, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ταξίδι είχε μπροστά του μέχρι την κατανάλωση, σε ασκούς ή σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, αλειμμένους με πίσσα (ή ρετσίνι) για τέλεια στεγανοποίηση, στους οποίους συχνά αναγράφονταν με μπογιά ή με σφραγίδα τα πλήρη στοιχεία του περιεχομένου οίνου: περιοχή προέλευσης, έτος παραγωγής, οινοποιός και εμφιαλωτής.

 

Εξαγώγιμος και διάσημος

            Το εμπόριο των ελληνικών κρασιών απλωνόταν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μέχρι και την ιβηρική χερσόνησο και φυσικά στον Εύξεινο πόντο, ήταν δε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες των προγόνων μας. Σε πολλές πόλεις υπήρχαν ειδικοί νόμοι για να εξασφαλίζουν την ποιότητα του κρασιού, αλλά και «προστατευτικοί» ενάντια στον ξένο ανταγωνισμό και τις εισαγωγές (χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχετική νομοθεσία της Θάσου, σύμ-φωνα με την οποία πλοία με ξένο κρασί που πλησίαζαν το νησί δημεύονταν!).  Από διάφορες πηγές μας έχουν διασωθεί τα ονόματα των οινοπαραγωγικών περιοχών και των κρασιών που έβγαζαν. Αρχικά, τα πιο ξακουστά κρασιά  ήταν αυτά του βορείου Αιγαίου: της Λήμνου, της Θάσου, της Λέσβου, της Χίου, της Ικαρίας, της Σάμου. Αργότερα, μετά την κλασική εποχή, απέκτησαν μεγάλη φήμη και τα κρασιά της Ρόδου, της Κω και των λοιπών Δωδεκανήσων, της Θήρας, της Νάξου, της Κρήτης και της Κύπρου. Στην ελληνιστική εποχή μπήκε σε νέα βάση η οινοπαραγωγή της Αιγύπτου, με κύριο προϊόν τον Μαρεωτικό οίνο.

Νηστίσιμα – κατάλογος, Απρίλιος 2011

 

Μεγάλη Εβδομάδα κι εμείς θα σας μιλήσουμε για τα Νηστίσιμα μας, που εμπλουτίζουν τον γνωστό καθημερινό κατάλογό μας με τα συνήθη πιάτα.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρουμε εντελώς δωρεάν τα αποστάγματα της Οικογένειας ΚΑΡΔΑΣΗ εκ Τυρνάβου.

Είναι μια κίνηση που προσβλέπει στη γνωριμία των φίλων μας πελατών με τα εκλεκτά αυτά τσίπουρα, που εκφράζουν όλη την παράδοση, το μεράκι και την τέχνη της περιοχής του Τυρνάβου να δημιουργεί εκπληκτικά αποστάγματα.

 

 

Ορεκτικά

Χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα

σε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με δημητριακά

€ 4.00

*

Πατάτες αναποφλοίωτες (τηγανισμένες)

€ 4.00

*

Μανιτάρια λεμονάτα

σβησμένα με λευκό κρασί και ρίγανη 

€ 6.00

*

Μανιτάρια «Πλευρώτους» σχάρας με λαδολέμονο

€ 6.00

*

Λαχανικά σχάρας με  καραμελωμένο βαλσάμικο ξύδι

€ 6.00

*

Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες με ντιπ λευκού ταραμά

€ 6.50

* 

Χταποδοκεφτέδες

€ 7.00

* 

Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο

€ 12.00

* 

Γαρίδες ψητές σχάρας (μερίδα 250γρ.)

€ 15.00

* 

Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες με σάλτσα ντομάτας

€ 15.00

* 

Γαρίδες αχνιστές με λευκό κρασί και λεμόνι,

αρωματισμένες με σκόρδο και μαϊντανό

€ 15.00

 

Σαλάτες

*  Πατατοσαλάτα …… € 4.00

*  Ταραμοσαλάτα  …... € 5.00

(από γνήσιο λευκό ταραμά δανέζικου αυγοτάραχου)

*  Αγγουροντομάτα …... € 5.00

* Σύνθεση από καρδιές μαρουλιών με ντρέσινγκ βινεγκρέτ …... € 6.00

* Σύνθεση βραστών λαχανικών με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι  ....... € 6.00

*  Πράσινη σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, λιαστή ντομάτα,

τριμμένο καρώτο και μανιτάρια σχάρας …….. € 6.00

* Σύνθεση από σπανάκι, ρόκα, φοινόκιο, λιαστή ντομάτα, σουσάμι

και ντρέσινγκ από λάδι λιαστής ντομάτας, βαλσάμικο και θυμαρίσιο μέλι …… € 6.50

 

Επιλογές ως κυρίως πιάτα

Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας

€ 8.00

*

Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη

€ 10.00

*

Καλαμάρι τηγανητό

€ 10.00

* 

Σουπιές λεμονάτες με σπανάκι

€ 10.00

* 

Σουπιές κρασάτες με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα

και συνοδεία πουρέ πατάτας ή ρύζι

€ 10.00

*

Ριζότο με φιλετάκια γαρίδας και σάλτσα από το κοράλλι της

€ 10.50

*

Μεσογειακό ριζότο θαλασσινών με μύδια,

καλαμάρι, και γαρίδες με ζωμό από το κοράλλι τους       

 € 11.00

* 

Νηστίσιμος μουσακάς με μοσχοχτάποδα,

   μελιτζάνες και πατάτα

€ 11.00

* 

Χταποδάκι κρασάτο

με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου

€ 12.00

*

«Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι και θαλασσινά

(μύδια, γαρίδες, καλαμάρι), και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

€ 13.00

*    

Γαριδομακαρονάδα

€ 15.00