Ελληνικά γλυκά κρασιά




Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά, καφετιά… η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος!

Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, ξερά βερίκοκα, μέλι, αλλά και καφέ, βανίλια, πικραμύγδαλο… ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός.

Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα.

Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών, ελπίζοντας η μελένια υφή τους σιγοντάρει κάθε γιορτινή ατμόσφαιρα, αμβλύνοντας την πικρή καθημερινότητα.

Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά γλυκά κρασιά. Το ανάγλυφο του εδάφους, το  κλίμα, η ηλιοφάνεια συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε στις συνιστώσες και την παράδοση χιλιετιών! Οι Μαλβαζίες της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μονεμβασιάς, ο Αριούσιος οίνος της Χίου, τα υπνωτικά κρασιά της Θάσου κατονομάζονται από ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς, γεωγράφους της αρχαιότητας με λεπτομέρειες της καλλιέργειας, οινοποίησης και κατανάλωσής τους. 

 

Οι τύποι των γλυκών κρασιών

Τα επιδόρπια κρασιά (όπως είναι οι σωστός όρος) οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που μένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό, διακρίνουμε δύο τύπους κρασιών.

 

Οίνοι Φυσικώς Γλυκείς ή Vins Naturellement Doux

Παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης. Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

 

Οίνοι Γλυκείς Φυσικοί ή Vins Doux Naturels

Σε αυτή την περίπτωση η αλκοολική ζύμωση σταματά με την προσθήκη  αλκοόλης, οπότε, και πάλι παραμένουν αζύμωτα σάκχαρα που δίνουν την επιθυμητή γλυκύτητα. Αναφέρονται και ως ενδυναμωμένα κρασιά (Vins fortifiés).

Υπάρχει και η περίπτωση παραγωγής γλυκών κρασιών με την προσθήκη αλκοόλης πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Τα επονομαζόμενα Μιστέλια (καταχρηστικώς θεωρούνται κρασιά, γιατί στην πραγματικότητα είναι μούστοι -που δεν έχουν ζυμώσει- στους οποίους προστίθεται αλκοόλη) είναι παραδοσιακά προϊόντα πολλών περιοχών.

 

 

 

Ενδεικτικά κάποια από τα ελληνικά γλυκά κρασιά

 

Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου 2004, Κτήμα Γεροβασιλείου

500 ml - 13%

Αν θέλετε να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση της γλυκιάς εκδοχής της Μαλαγουζιάς, δοκιμάστε αυτό το κρασί από την Επανομή Θεσσαλονίκης. Φυσικώς γλυκύς οίνος, οινοποιείται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και ωριμάζει για 3 χρόνια. Σύνθετο, με ένα καλάθι από ροδάκινα και αχλάδια για μύτη, ζωντάνια στη γεύση και τελείωμα που δύσκολα ξεχνάς.

 

Espera, Σεμέλη

500 ml – 15%,

Φυσικώς γλυκύς οίνος από υπερώριμο Gewürztraminer και τον πειραματικό αμπελώνα της οινοποιίας στη Νεμέα. Μεθυστικά αρώματα που καταλήγουν σε κομψή γεύση περγαμόντου, τζίντζερ και λεμονιού. Το άνετο, μακρύ πικάντικο τελείωμα ολοκληρώνει την αληθινά απολαυστική εμπειρία. Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα είναι στο κόλπο.

 

Ωμέγα 2008, Κτήμα Άλφα

500 ml – 14%,

Αληθινή απόλαυση με έντονο λουλουδάτο άρωμα και φρουτώδεις προεκτάσεις βερίκοκου και βοτάνων. Ένα κομψό γλυκό κρασί από υπερώριμο Gewürztraminer και Μαλαγουζιά (85-15%), που καλλιεργούνται στους αμπελώνες του κτήματος στο Αμύνταιο. Λαμπρό after-dinner ποτό.

 

Φυσικώς Γλυκύς, Βιβλία Χώρα

375 ml – 13.5%

Υπέροχο γλυκό κρασί από υπερώριμα σταφύλια Gewürztraminer που καλλιεργούνται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους. Θαυμάσια ισορροπία με εσπεριδοειδή και ώριμα βερίκοκα πάνω σε χαριτωμένη δαντέλα οξύτητας. Μη το χαρίσετε, πιείτε το! Γιατί πρέπει πάντα κάποιος άλλος να διασκεδάζει;

 

Μαλαγουζιά 2009, Πιερία Ερατεινή

375 ml – 13.5%

Γλυκιά Μαλαγουζιά από τον Κολινδρό Πιερίας. Κρασί με χρυσαφένιο χρώμα, πλούτο, βάθος, πυκνότητα και νότες βερίκοκου, μελιού, πορτοκαλιού. Απολαύστε το μόνο του ή με μια τάρτα φρούτων ή με μια ελαφριά crème brûlée.

 

Σάμος Ανθεμίς 2005, Ε.Ο.Σ. Σάμου

500 ml – 15%

Σίγουρα συγκαταλέγεται στη λίστα των ελληνικών μυθικών γλυκών κρασιών. Με τεράστια δομή, είναι ένας παράδεισος με ξερά φρούτα, καραμέλα, καφέ, καβουρντισμένα αμύγδαλα, καρύδια και βελούδινη γεύση. Το τέλειο τελείωμα ενός γεύματος ή μιας μέρας. Παράγεται από λευκό Μοσχάτο (Π.Ο.Π. Σάμος) και ωριμάζει 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Κυκλοφορεί καινούργια συσκευασία 500 ml.

 

Ηφαίστου Γνώση 2002, Κτήμα Χατζηγεωργίου – Λήμνος

500 ml – 14%

Στην παλαιωμένη εκδοχή του γλυκού κρασιού Π.Ο.Π. Μοσχάτος Λήμνου, η ελκυστική μύτη τριαντάφυλλου και δυόσμου αγκαλιάζεται από το βαρέλι. Πληθωρικό και μεστό, εμφανίζει όμορφη ισορροπία και φρουτώδη επίγευση. Από υπερώριμο Μοσχάτο Αλεξανδρείας που στη συνέχεια λιάζεται και παλαιώνει σε καινούρια δρύινα βαρέλια.

 

 

La Terra Grand Cru, Limnos Organic Wines

500 ml – 16%

Λαμπερό και χρυσαφένιο γλυκό κρασί από υπερώριμα σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας, που προέρχονται από διαλεκτούς (Grand cru) ημιορεινούς αμπελώνες με πολύ μικρή απόδοση. Τα μεθυστικά του αρώματα παραπέμπουν σε λαχταριστές μαρμελάδες ροδάκινου και τριαντάφυλλου. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία.

 

Vinsanto 2004, Santo Wines

500 ml – 11%

Η βασική ετικέτα Vinsanto της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων από σταφύλια Ασύρτικου και Αηδανιού (85%-15%) που λιάζονται για 8-10 ημέρες. Η αλκοολική ζύμωση διακόπτεται φυσικά και το κρασί παλαιώνει 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Στρογγυλό και παχύ, μοσχοβολά μέλι και σταφίδα,  ισορροπεί επιτυχώς την έντονη γλυκιά γεύση με την οξύτητα και κατακτά μεθοδικά τον παγκόσμιο ουρανίσκο.

 

Visanto 20 ετών 1990, Κτήμα Αργυρού

500 ml – 13.5%

Μάστορας του Vinsanto, το Κτήμα Αργυρού, μας προτείνει και μια ετικέτα 20 years! Η διαδικασία παραγωγής είναι μακριά και επίπονη, με λιάσιμο των σταφυλιών (80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι, 10% Αθήρι), οινοποίηση και μακρόχρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα φοβερό πορτοκαλο-χρυσαφί Vinsanto με αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα που σαρώνει τα βραβεία.

 

Μαυροδάφνη, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

750 ml – 17.5%

Ένα υπέροχο δείγμα Μαυροδάφνης που παλαιώνει για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Ρωμαλέα, βαθύχρωμη με αξιολάτρευτα σύνθετο μπουκέτο που ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα, αρώματα πικρής σοκολάτας, καρυδιού και σταφίδας. Πλούσιο σώμα με εξαιρετικής ποιότητας τανίνες και γεμάτη δομή.

 

Απηλιώτης, Κτήμα Σιγάλα

500 ml – 9%

Στο Κτήμα Σιγάλα λιάζουν τα σταφύλια της Μαντηλαριάς για 10-12 ημέρες και μετά την οινοποίηση, το κρασί παλαιώνει 24 μήνες σε βαρέλι. Το αποτέλεσμα είναι ένα θαυμάσια ισορροπημένο κρασί, γεμάτο κεράσια και βατόμουρα που βαδίζουν πλάι στα καβουρντισμένα αμύγδαλα και τα καρύδια.

 

Χόρταις 2005, Κτήμα Μερκούρη

500 ml – 15%

Το άρωμα και η γεύση των ξερών δαμάσκηνων στο ποτήρι σας. Αυτό το εύγευστο, παλαιωμένο ερυθρό ελιξίριο παράγεται στο Κτήμα Μερκούρη στην Ηλεία, από λιασμένα σταφύλια Μαυροδάφνης (55%) και Κορινθιακής σταφίδας (45%). Θερμό, σαρκώδες και στέρεο με συμπυκνωμένα αρώματα. (Χόρταις είναι το ιστορικό όνομα του όρμου του κτήματος.)

 

Ιουλιάτικο 2005, Boutari

500 ml – 15%

Υπερώριμα σταφύλια Λιάτικου (Ιουλιάτικου, εξ' ου και η ονομασία) λιάζονται στο Φανταξομέτοχο Κρήτης. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση και 3χρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Εμφιάλωση σε ultra-κομψή συσκευασία… και ιδού ένα ερυθρό γλυκό κρασί, θαυμάσια ισορροπημένο, γεμάτο κεράσια και βατόμουρα που βαδίζουν πλάι στα καβουρντισμένα αμύγδαλα και τα καρύδια. Ζωντανό, πολύ πλούσιο και μακρύ.

 

Μελισσουργός , Nico Lazaridi

500 ml – 12,50%

Το άρωμα και η γεύση των ξερών δαμάσκηνων στο ποτήρι σας. Αυτό το εύγευστο ερυθρό ελιξίριο παράγεται στην Αγορά Δράμας αποκλειστικά από Merlot. Τα σταφύλια αποξηραίνονται για περισσότερες από 30 μέρες και το κρασί παλαιώνει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια.