Με «διαβατήριο» ελληνικό και στην Ευρώπη




           Οι Ρωμαίοι γνώρισαν το κρασί από τους Έλληνες αποίκους και τους γηγενείς Ετρούσκους, οι οποίοι το είχαν διδαχθεί έναν-δύο αιώνες νωρίτερα επίσης από τους Έλληνες.

 

Η ανάλυση του αρχέγονου πυρήνα της ρωμαϊκής μυθολογίας φανερώνει ότι οι Ρωμαίοι δεν είχαν επαφή με τη διονυσιακή λατρεία και το κρασί πριν τον 8ο π.Χ. αιώνα. Αγάπησαν ωστόσο το κρασί και επιδόθηκαν στην αμπελοκαλλιέργεια. Ξακουστά κρασιά τους ήταν ο Φαλέρνιος του Μόντε Κασσίνο και τα κρασιά των νοτίων Άλπεων. Οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να εγκαταστήσουν αμπελοκαλλιέργειες στις κατακτήσεις τους και τελικά διέπρεψαν στην παραγωγή, βελτιώνοντας τις τεχνικές καλλιέργειας και οινοποιίας.

 

 Στους χρόνους μετά την κατάρρευση της Ρώμης, με τις μεταναστεύσεις των λαών και τις καθόδους διαφόρων νομαδικών φύλων στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, η αμπελουργία βρέθηκε σε μια περίοδο οπισθοδρόμησης. Ειδικά στη Δύση, με την αποδιάρθρωση του εμπορίου και της γεωργίας, μειώθηκαν τόσο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όσο και η ποιότητα των κρασιών. Σε κάποιες περιοχές η αμπελουργία εγκαταλείφθηκε για αιώνες. Οι κληρικοί και μοναχοί, που χρειάζονταν το κρασί για λειτουργικούς σκοπούς, ήταν σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που συνετέλεσαν στη διατήρηση της οινοποιητικής παράδοσης των τέως Ρωμαϊκών κτήσεων, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η περιοχή του Ρή-νου στη Γερμανία. Ακόμη και σήμερα μερικοί ξακουστοί γαλλικοί αμπελώνες ανήκουν σε μοναστήρια. Από τα χρόνια του Καρλομάγνου, η τέχνη του κρασιού άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει ξανά τα πάνω της. Ο ίδιος ο Καρλομάγνος όρισε την αμπελοφύτευση περιοχών της Γερμανίας και της Ελβετίας.

 

Στο Βυζάντιο, παρά τις όποιες ιστορικές αναταραχές και παρ' ότι η εγκατάλειψη ή απαγόρευση της διονυσιακής λατρείας ήταν ένα όχι ασήμαντο πλήγμα, τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά. Και εδώ οι μοναχοί διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο, συν τοις άλλοις και για τον λόγο ότι όλο και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις περιέρχονταν στη μοναστηριακή και εκκλησιαστική περιουσία. Οι μοναχοί είχαν έτσι την άνεση να κατασκευάζουν μεγάλα, σύγχρονα για την εποχή οινοποιεία, να βελτιώνουν τις τεχνικές παραγωγής και την ποιότητα του κρασιού. Μεταξύ των πραγμάτων που άλλαξαν είναι και η συνήθεια της ανάμειξης του οίνου με νερό, που εγκαταλείφθηκε οριστικά. Κρασί παραγόταν σε όλη τη βυζαντινή επικράτεια, αλλά τα πιο ξακουστά κρασιά παρέμεναν αυτά των περιοχών που είχαν και στην αρχαία Ελλάδα αντίστοιχη φήμη. Κατά την ενετοκρατία αποκτά φήμη και μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, ο «Μαλβαζίας» οίνος, που αν και το όνομά του το οφείλει στη Μονεμβασιά, παραγόταν κυρίως στην Κρήτη.

Νηστίσιμα – κατάλογος, Απρίλιος 2011

 

Μεγάλη Εβδομάδα κι εμείς θα σας μιλήσουμε για τα Νηστίσιμα μας, που εμπλουτίζουν τον γνωστό καθημερινό κατάλογό μας με τα συνήθη πιάτα.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρουμε εντελώς δωρεάν τα αποστάγματα της Οικογένειας ΚΑΡΔΑΣΗ εκ Τυρνάβου.

Είναι μια κίνηση που προσβλέπει στη γνωριμία των φίλων μας πελατών με τα εκλεκτά αυτά τσίπουρα, που εκφράζουν όλη την παράδοση, το μεράκι και την τέχνη της περιοχής του Τυρνάβου να δημιουργεί εκπληκτικά αποστάγματα.

 

 

Ορεκτικά

Χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα

σε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με δημητριακά

€ 4.00

*

Πατάτες αναποφλοίωτες (τηγανισμένες)

€ 4.00

*

Μανιτάρια λεμονάτα

σβησμένα με λευκό κρασί και ρίγανη 

€ 6.00

*

Μανιτάρια «Πλευρώτους» σχάρας με λαδολέμονο

€ 6.00

*

Λαχανικά σχάρας με  καραμελωμένο βαλσάμικο ξύδι

€ 6.00

*

Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες με ντιπ λευκού ταραμά

€ 6.50

* 

Χταποδοκεφτέδες

€ 7.00

* 

Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο

€ 12.00

* 

Γαρίδες ψητές σχάρας (μερίδα 250γρ.)

€ 15.00

* 

Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες με σάλτσα ντομάτας

€ 15.00

* 

Γαρίδες αχνιστές με λευκό κρασί και λεμόνι,

αρωματισμένες με σκόρδο και μαϊντανό

€ 15.00

 

Σαλάτες

*  Πατατοσαλάτα …… € 4.00

*  Ταραμοσαλάτα  …... € 5.00

(από γνήσιο λευκό ταραμά δανέζικου αυγοτάραχου)

*  Αγγουροντομάτα …... € 5.00

* Σύνθεση από καρδιές μαρουλιών με ντρέσινγκ βινεγκρέτ …... € 6.00

* Σύνθεση βραστών λαχανικών με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι  ....... € 6.00

*  Πράσινη σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, λιαστή ντομάτα,

τριμμένο καρώτο και μανιτάρια σχάρας …….. € 6.00

* Σύνθεση από σπανάκι, ρόκα, φοινόκιο, λιαστή ντομάτα, σουσάμι

και ντρέσινγκ από λάδι λιαστής ντομάτας, βαλσάμικο και θυμαρίσιο μέλι …… € 6.50

 

Επιλογές ως κυρίως πιάτα

Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας

€ 8.00

*

Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη

€ 10.00

*

Καλαμάρι τηγανητό

€ 10.00

* 

Σουπιές λεμονάτες με σπανάκι

€ 10.00

* 

Σουπιές κρασάτες με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα

και συνοδεία πουρέ πατάτας ή ρύζι

€ 10.00

*

Ριζότο με φιλετάκια γαρίδας και σάλτσα από το κοράλλι της

€ 10.50

*

Μεσογειακό ριζότο θαλασσινών με μύδια,

καλαμάρι, και γαρίδες με ζωμό από το κοράλλι τους       

 € 11.00

* 

Νηστίσιμος μουσακάς με μοσχοχτάποδα,

   μελιτζάνες και πατάτα

€ 11.00

* 

Χταποδάκι κρασάτο

με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου

€ 12.00

*

«Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι και θαλασσινά

(μύδια, γαρίδες, καλαμάρι), και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

€ 13.00

*    

Γαριδομακαρονάδα

€ 15.00