Ερυθρό κρασί και θερμοκρασία περιβάλλοντος
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως τα περισσότερα ερυθρά κρασιά σερβίρονται υπερβολικά ζεστά, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Κι' αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε μια παρεξήγηση, η οποία προέρχεται από την γενικά πλανώμενη ιδέα ότι ένα ερυθρό κρασί πρέπει να φτάνει στο τραπέζι, στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Ενώ όμως κάποτε, πριν να... ξημερώσουν οι μέρες της κεντρικής θέρμανσης, η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρισκόταν στους 16 με 18οC (η ιδανική όντως για να απολαύσουμε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί) σήμερα στην καλύτερη περίπτωση επικρατεί ένα κατώτερο των 21οC. Ελάτε όμως που ελάχιστα κρασιά είναι ευχάριστα σε θερμοκρασίες ψηλότερες των 18οC!

 

Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα σημερινά ερυθρά κρασιά... απαιτούν να σερβίρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες απ' ότι εκείνα των προηγούμενων γενιών. Κι αυτό οφείλεται στο ότι οινοποιούνται διαφορετικά. Είναι προϊόντα περισσότερο τεχνολογικά ώριμων σταφυλιών, έτσι είναι πιο πλούσια, φρουτώδη και αλκοολούχα. Φτιάχνονται με τρόπο ώστε να έχουν πιο μαλακή γεύση, να είναι πιο απαλά και λιγότερο ταννικά.

 

Πολλά απ’ αυτά τα ευκολόπιοτα σημερινά ερυθρά κρασιά, έχουν τανίνες που μόλις γίνονται αντιληπτές και αρώματα ώριμων φρούτων. Έτσι είναι ωραιότατα, φρουτώδη και φρέσκα όταν σερβίρονται στους 15 με 16οC.

 

Υπάρχουν ακόμη και τα κρασιά του Beaujolais, του Loire και τα υπόλοιπα τύπου Nouveau που είναι πιο ευχάριστα όταν σερβίρονται δροσερά.

 

Να θυμάστε λοιπόν, πως δεν είναι έγκλημα να βάλουμε το ερυθρό κρασί στο ψυγείο, για 20-30 λεπτά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.