Η Ελλάδα και τα κρασιά της
Η Ελλάδα, πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία του κρασιού στον κόσμο, καθώς και την πλουσιότερη κληρονομιά.

 

Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπως τα Λήναια και τα Διονύσια, ήταν πολυάριθμες.

 

Το ελληνικό κρασί παράγεται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια. Το αρχαιότερο πατητήρι για την παραγωγή κρασιού, ο Ληνός, ανακαλύφθηκε στο Βαθύπετρο της Κρήτης.

 

Ο πολιτισμός του οίνου -η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του- αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες.

 

Σήμερα η Ελλάδα παίζει πια ρόλο στο διεθνή πολιτισμό και στη βιομηχανία του κρασιού. Σε έναν κόσμο όπου το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Syrah και το Merlot κυριαρχούν, οι εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών, σημαντικές λόγω της μοναδικότητάς τους αλλά και της ποιότητας των κρασιών που προσφέρουν, μπορούν να κάνουν την τόσο αναγκαία διαφορά.

 

Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, μέσα από την καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας του κλήματος, το συνταίριασμα της τοποθεσίας με την ποικιλία αμπέλου και την προσήλωση στη λεπτομέρεια, έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες των ντόπιων διαμαντιών της αμπελουργίας.