31. Γευσιγνωσία Κτήμα «Τσέλεπου» (11-04-2013)
4 κρασιά 

Amalia Brut

Μαντινεία - Τσέλεπος Classic

Blanc de Gris 2012

(πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της νέας ετικέτας)

Δρυόπη Reserve 2008

 

 

4 γεύσεις

του σεφ Βασίλη Βολιοτόπουλου

 

Συμμετοχή: € 25.00/άτομο

Κρατήσεις: 2410 287833 & 6946888126

 

 

1 - Amalia Brut

Φυσικός Αφρώδης Οίνος, 100% Μοσχοφίλερο.

Από ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος στην περιοχή Περπατιάρα της Τεγέας Αρκαδίας, με τρύγο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για την παραγωγή του κρασιού βάσης γίνεται πρώιμος τρυγητός ώστε τα σταφύλια να έχουν χαμηλό εν δυνάμει αλκοολικό τίτλο και υψηλή φυσική οξύτητα. Ακολουθείται η κλασική μέθοδος της Καμπανίας με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Κομψό αφρώδες κρασί με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες με ένταση και αντοχή στο χρόνο. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα τριαντάφυλλου και μελιού, με φόντο γοητευτικές ευωδιές ζύμης.

Ταρτάκι με μους τυριών και μπρικ σολομού.

 

 

2 - Μαντινεία - Τσέλεπος Classic

Οίνος λευκός ξηρός – Π. Ο. Π. Μαντινεία, 100% Μοσχοφίλερο.

Από επιλεγμένα αμπελοτόπια των αρκαδικών κοινοτήτων Ρίζες, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα. Οι ηπειρωτικές κλιματολογικές συνθήκες και το υψόμετρο της περιοχής, οδηγούν σε σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών με πλήρη ανάπτυξη του αρωματικού ποικιλιακού δυναμικού και διατήρηση της φυσικής οξύτητας του μοσχοφίλερου.

Ακολουθεί σύγχρονη τεχνολογική οινοποίηση με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης στους 10 βαθμούς για 8 ώρες. Η ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες 14o C.

Ένα κρασί με κύριο χαρακτηριστικό τη φρεσκάδα και την έντονη οξύτητα. Λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης με κύρια χαρακτηριστικά τα εσπεριδοειδή και λεμονανθούς.

Κινέζικο λάχανο με ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, φιλέτο ανανά, φρέσκιες φράουλες και φιλέ αμυγδάλου.

 

 

3 - Blanc de Gris 2012

 Οίνος λευκός ξηρός - Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αρκαδία, 100% Μοσχοφίλερο.

Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στη λοφώδη περιοχή Περπατιάρες, στην Αρκαδία, με εδάφη αργιλοπετρώδη που εξασφαλίζουν άριστη αποστράγγιση.

Ακολουθεί σύγχρονη τεχνολογική οινοποίηση με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης στους 10 βαθμούς. Το πρώτο στάδιο γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια μεταγγίζεται σε βαρέλια όπου ολοκληρώνεται η ζύμωση. Το κρασί παραμένει και ωριμάζει μαζί με τις λεπτές λάσπες του.

Ένα ιδιαίτερο κρασί με λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών και λεμονανθών, μεγάλης έντασης. Γευστικά χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώμα σε αρμονική ισορροπία με την οξύτητα. Παλαιώνει για 3-5 χρόνια.

Ζυμαρικό σε λευκή σάλτσα βασιλικού με μπουκίτσες κοτόπουλου σωτέ, σε λευκό κρασί Blanc de Gris  και μακροπίπερου.

 

 

4 - Δρυόπη Reserve 2008

Οίνος ερυθρός ξηρός – Π. Ο. Π. Νεμέα - 100% Αγιωργίτικο. 

Από ιδιόκτητο αμπελώνα ηλικίας 35 χρόνων στο Κούτσι της ημιορεινής Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Τα εδάφη είναι αργιλώδη με κλίσεις που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ο προσανατολισμός προσφέρει στον αμπελώνα τη μέγιστη ηλιοφάνεια, ενώ κατά την περίοδο ωρίμανσης ευνοείται και από τους καλοκαιρινούς βοριάδες.

Κλασική ερυθρή οινοποίηση, με μακράς διάρκειας εκχύλιση 25 ημερών. Όλη η διαδικασία της οινοποίησης γίνεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, από το αρχικό στάδιο της κρυοεκχύλισης μέχρι το τέλος. Η παλαίωση διαρκεί δώδεκα μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

Πληθωρικό κόκκινο κρασί, με έντονα φρουτώδες άρωμα, νότες ευκάλυπτου και πράσινου πιπεριού. Σαρκώδες και πλούσιο στη γεύση. Μαλακό, με ώριμες ταννίνες και βελούδινη επίγευση. Παλαίωση από πέντε μέχρι δέκα χρόνια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εσοδείας.

Αποστεωμένο μπούτι αμνάδας μπλάνκετ με μελιτζάνες ραγού, καραμελωμένες σε θυμαρίσιο μέλι, με συνοδεία ξυνομυζήθρας Κρήτης.

 

 

Κτήμα Τσέλεπου

 

Με ειλικρινή χαρά παρουσιάζουμε στην πόλη μας τον διακεκριμένο παραγωγό Γιάννη Τσέλεπο και τέσσερις δημιουργίες του Κτήματός του. Πρόκειται για έναν από τους πρωτοπόρους οινοπαραγωγούς ποιοτικού κρασιού.

Κύπριος στην καταγωγή, εγκαταστάθηκε στην Αρκαδία, όπου με επίκεντρο τη Μαντινεία ανέπτυξε – μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία - στο έπακρο τα χαρακτηριστικά της καθαρά ελληνικής ποικιλίας «Φιλέρι», με αιχμή του δόρατος τοΜοσχοφίλερο, καθιερώνοντας την επίσημη ονοματολογία Blanc de Gris, δηλαδή λευκό (κρασί) από γκρίζα (ποικιλία). Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».

Όμως η ανησυχία του Γιάννη Τσέλεπου τον οδήγησε και σε μια ακόμα γηγενή ποικιλία, το θαυμαστό «Αγιωργίτικο», του οποίου πατρίδα θεωρείται η γειτονική Νεμέα. Έτσι αγοράζοντας 80 στρέμματα παλαιά αμπέλια ηλικίας 50 ετών στην κοινότητα Κούτσι, δημιούργησε τον πρότυπο αμπελώνα «Δρυόπη», για την παραγωγή κρασιών υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Σ’ ένα κομμάτι 40 στρεμμάτων γίνεται αναμπέλωση με ειδικούς επιλεγμένους κλώνους. Τα υπόλοιπα στρέμματα προσαρμόζονται στη νέα αντίληψη και τα υψηλά πρότυπα του Κτήματος Τσέλεπου, με μικρές στρεμματικές αποδόσεις (600 κιλά το στρέμμα) και πρωτοποριακές μεθόδους στην αμπελουργία. Μέσα στο Κτήμα, κατασκευάζεται μικρό οινοποιείο, εξοπλισμένο τέλεια τεχνολογικά, για τις ανάγκες της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος.

Σήμερα στους αμπελώνες Τσέλεπου καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Γκεβουρτστραμίνερ, Σαρντονέ, Αγιωργίτικο, Μερλό και Καμπερνέ Σοβινιόν. Οι ετικέτες που παράγει το Κτήμα Τσέλεπου είναι: Μαντινεία Τσέλεπου, Blanc de Gris, Amalia Brut, Κτήμα Τσέλεπου Ερυθρός, Μελισσόπετρα, Μαρμαριάς, Αυλοτόπι, Κοκκινόμυλος, Νεμέα Δρυόπη, Δρυόπη Ροζέ, Δρυόπη Reserve.