Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ (24-1-2012)




Η μεγάλη οινική παράδοση της Σιάτιστας στο «Να με θυμάσαι…»
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου
Μεγάλη βραδιά οινοπαρουσίασης
Το Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ κι εμείςμε 5 οίνους και 5 γεύσεις
Το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου,
θα παρουσιάσουμε (πρώτη παρουσίαση για την Κεντρική Ελλάδα),τις εκπληκτικές δημιουργίες του Κτήματος ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ της Σιάτιστας,ενός οινοποιείου που πήρε στα χέρια τουτη μεγάλη οινοπαραγωγική κληρονομιά της Σιάτισταςκαι την αναγέννησε.Το Κτήμα "Δύο Φίλοι" είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίαςτου οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου.Βρίσκεται στη Σιάτιστα, την ιστορική πόλη του νομού Κοζάνης,που φημίζεται για τα κρασιά της και την επεξεργασία της γούνας.Συμμετοχή κατ’ άτομο: € 25.00Για κρατήσεις: 2410 287833 & 6946888126
Η Σιάτιστα και το κρασί της
Η Σιάτιστα είναι μια μικρή πόλη του νομού Κοζάνης, με μεγάλη όμως πολιτιστική πορεία και θαυμαστήιστορία στο χώρο της οικονομίας και του κρασιού. Βρίσκεται νοτιοδυτικά και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων απότην πόλη της Κοζάνης, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Βοΐου και έχει σήμερα περί τους 7.000 κατοίκους. Είναιχτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο από 942 έως 872 μέτρων, στο βουνό Βέλια, που αποτελεί προέκταση τηςοροσειράς του Σινιάτσικου ή Ασκίου όρους.Το κλίμα της Σιάτιστας είναι μεσογειακό, υγιεινό και ξηρό, γιατί το έδαφος έχει αρκετή κλίση που επιτρέπειτα νερά της βροχής να στραγγίζουν. Ο αέρας είναι καθαρός και η ομίχλη σπάνια, γιατί πνέουν ισχυρά ρεύματααέρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η μέση θερμοκρασία είναι 12-14°C, το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22-30°C,ενώ το χειμώνα το θερμόμετρο δείχνει πολλές φορές κάτω από το μηδέν. Το έδαφός της είναι αργιλοασβεστώδεςκαι αργιλοαμμώδες που ευνοεί την ανάπτυξη των αμπελιών. Τα καλύτερα αμπέλια της Σιάτιστας ήταν στοΝτερβένι.Η αμπελουργία της Σιάτιστας κατά το παρελθόν παρουσίασε μεγάλη ακμή και η πόλη υπήρξε σημαντικόκέντρο παραγωγής και διακίνησης κρασιού. Οι Σιατιστινοί με τα καραβάνια μετέφεραν τα κρασιά στα Γιάννενακαι τη Θεσσαλία και επιστρέφοντας φόρτωναν διάφορα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα. Εκτός από τα Γιάννενατα κρασιά πουλιούνταν και στα παζάρια στο Τσοτύλι, τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικό, την Κορυτσά, αλλά και στηΣαμαρίνα (υψόμετρο 1.600 μ.), όπου το ντερβενίσιο κρασί της Σιάτιστας εκτιμούνταν ιδιαίτερα.Από τα σταφύλια των αμπελιών της Σιάτιστας και ιδιαίτερα από την ποικιλία σταφυλιών μοσχομαύρο, μετην κατάλληλη επεξεργασία, παράγεται το εξαιρετικό ηλιαστό ή λιαστό κρασί της Σιάτιστας, που περισσότερο από
200 χρόνια κερδίζει την ευρωπαϊκή εκτίμηση και η φήμη του ξεπερνά πολλά ονομαστά διεθνή κρασιά.Η πρώτη μαρτυρία για τα κρασιά της Σιάτιστα έρχεται από τον Άγγλο περιηγητή Γουλιέλμο Μαρτίνο Ληκ,που επισκέφτηκε τη Σιάτιστα το 1805: «Από το προϊόν αυτό (τα σταφύλια) οι Σιατιστείς παρασκευάζουν έναείδος κρασιού εκ των αρίστων της Ρουμελίας (Βαλκανικής Χερσονήσου), από το οποίο πωλούν αρκετό εις τηνΜακεδονίαν, την Θεσσαλίαν, την Ήπειρον και την Ευρώπην. Το κρασί είναι τεσσάρων ειδών: 1) Ηλιασμένον ήΗλιοστεγνωμένον, μίγμα άσπρων και κόκκινων σταφυλιών εκτεθειμένων επί οκτώ ημέρας εις τον ήλιον ή καιεναποτειθεμένων εις σκεπασμένην συσκευήν επί έξι εβδομάδας, κατόπιν των οποίων το προϊόν γίνεται άσπρογλυκό κρασί δυνατής ουσίας και υψηλής γεύσεως 2) Ένα ξηρό άσπρο κρασί 3) Ένα κόκκινο κρασί 4) Το αψιθινόν ήκρασί αψινθίου (είδος βερμούτ), παρασκευαζόμενον και εις άλλα μέρη της Ελλάδος. Το κρασί τούτο είναι γλυκόκαι ευγευστότατον. Οι Σιατιστινοί φυλάγουν το κρασί των τρία, τέσσερα, πέντε, κάποτε δε και περισσότερα χρόνια,στα βαγένια, καλαισθητικώς αραδιασμένα, όπως και εις την πεπολιτισμένην Ευρώπην. Το άριστο κρασί παράγεταιεις πετρώδη μέρη…»Να τι γράφει και ο περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ, που επισκέφτηκε τη Σιάτιστα το 1806, στο βιβλίοτου «Ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία. Άνοιξη του 1806»: «Η Σιάτιστα ήτανε η πόλη της Ειρήνης. Το σχολείο της,μιαν αγνή πηγή ηθικής, και αυτός ο ξεχωριστός πληθυσμός της, ένα παράδειγμα ομόνοιας που μπορούμε νατο συστήσουμε στους άλλους κατοίκους της Ανατολής. Σ’ όλη τη Μακεδονία καυκιούνται για τα γλυκίσματάτους και πρώτ’ απ’ όλα για τις πίτες, ένα είδος γλύκισμα από φύλλα της Σιάτιστας, που τις στέλνουν σ’ όλητην αυτοκρατορία. Τα κρασιά της είναι το ίδιο ονομαστά και αυτά, είναι, όπως πιστεύω, τα καλύτερα τηςΜακεδονίας».
Τα λιαστά της Σιάτιστας
Τα λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος») είναι γλυκά κρασιά, που παράγονται παραδοσιακάστην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, χωρίς ξένες προσμίξεις. Διάσημα καιπολυβραβευμένα στο εξωτερικό, σχεδόν άγνωστα στη χώρα τους.Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» δηλαδή των σταφυλιών, μεαποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν.Τα σταφύλια μετά από προσεκτική διαλογή απλώνονται σε τελάρα, τα οποία ονομάζονται λιάστρες καιπου τοποθετούνται στο λιαστήρι (το «ηλιαστήριον» ή «θειλόπεδον» των αρχαίων), έναν στεγασμένο χώρο πουεξασφαλίζει την προστασία τους από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ επιτρέπει παράλληλα την ευνοϊκή επίδραση τωνασθενών ανέμων που επικρατούν μόνιμα στη περιοχή. Η χρονική περίοδος απλώματος επιλέγεται με κριτήριοτην ωρίμανση και την υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και η διάρκεια του μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες(παραδοσιακά από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο).Τα λιαστά σταφύλια είναι πάρα πολύ πλούσια σε σάκχαρα, δίνοντας κρασιά, που στο τέλος της αλκοολικήςζύμωσης περιέχουν πολλά αζύμωτα σάκχαρα και επομένως είναι ιδιαίτερα γλυκά. Τα λιαστά κρασιά διατηρούνόμως τόσο τα συμπυκνωμένα αρώματα του σταφυλιού, αποκτώντας μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα καιεξέλιξη με την παλαίωση, όσο και υψηλή οξύτητα, αφού με το λιάσιμο, εκτός από τα σάκχαρα και τα αρώματα,συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού.
Το Κτήμα Δύο Φίλοι
Το Κτήμα Δύο Φίλοι, πατώντας στα ίχνη της μακροχρόνιας παράδοσης της περιοχής σε συνδυασμό μεσύγχρονες οινολογικές τεχνικές και ιδέες, παρουσιάζει το τοπικό λιαστό Σιάτιστας προερχόμενο από το κελάρι τηςΓεωργίας Γκουτζιαμάνη με την ανάμειξη τριών εσοδειών 2001, 1985, 1978 των τοπικών ποικιλιών Ξινόμαυρο καιΜοσχόμαυρο, αλλά και της ιδιαίτερα αρωματικής ποικιλίας Gewürztraminer, που ευδοκιμεί στη Σιάτιστα το ίδιογόνιμα όπως και στην πατρίδα της την Αλσατία. Αποτέλεσμα η παραγωγή του εκλεκτού Λευκού Hλιαστού.Το Κτήμα "Δύο Φίλοι" είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με τοζεύγος Γεωργίας Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου. Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας είναι η ποιοτική αναβίωσητου ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας με την δημιουργία ενός επισκέψιμου, σύγχρονου οινοποιείου, μικρήςδυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό και που βρίσκεται μέσα στην πόλη τηςΣιάτιστας.Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή του δήμου Σιάτιστας και συγκεκριμένα στηπεριοχή Πέτροβο σε υψόμετρο 600-700 μέτρων και τη περιοχή Δερβένι σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το μικροκλίμα
της περιοχής χαρακτηρίζεται από ψυχρούς χειμώνες με μέτριο ύψος βροχόπτωσης, ήπια άνοιξη με μικρό ύψοςβροχόπτωσης, ξηρό και θερμό καλοκαίρι με ισχυρά ρεύματα αέρος να διαπνέουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.Το έδαφος της περιοχής είναι πετρώδες στη περιοχή Δερβένι και αργιλοαμμώδες-αργιλοασβεστώδες στη περιοχήΠέτροβο με αρκετή κλίση που επιτρέπει τη καλή στράγγιση.
Τα κρασιά και οι δημιουργίες του σεφ:
Ο σεφ Μανώλης Πανταζήςθέλοντας να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της κάθε ετικέταςθα δημιουργήσει ιδιαίτερα πιάτα, έτσι ώστε οι γεύσεις τουνα συνοδεύουν ιδανικά τις εξαιρετικές δημιουργίες του Κτήματος ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ.Κατά τη διάρκεια της βραδιάς,οι ιδιοκτήτες του Κτήματος θα συζητήσουν με τους φίλους μαςκαι θα τους «ξεναγήσουν» στην οινική παράδοση της Σιάτιστας,στην ιστορία των δικών τους κρασιών, στους στόχους της εταιρείας…Η βραδιά θα ξεκινήσει με τον Λευκό του κτήματος, θα συνεχιστεί με το ροζέ,για να ακολουθήσουν δυο ερυθρά. Θα κλείσει με τον εξαιρετικό Ηλιαστό…
1η γεύση:Κτήμα Δύο Φίλοι - Λευκός (Gewürztraminer & Ξινόμαυρο)Αρωματικό, δροσιστικό και φρέσκο! Η λευκή ετικέτα του οινοποιείου "Δύο Φίλοι" είναι ένα από τα πιοευχάριστα κρασιά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Με διακριτική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα,έχει από καιρό πάρει τη θέση του ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή λευκά του Βορειο-Ελλαδίτικου αμπελώνα.Γεννήθηκε από μια αντισυμβατική όσο και πρωτότυπη ένωση. Μια από τις αρωματικότερες ποικιλίεςτου κόσμου, το Gewürztraminer της Αλσατίας, μεταφυτευμένο στο ορεινό υψόμετρο και άγονο έδαφος τηςΣιάτιστας, συν-οινοποιήθηκε με το Ξινόμαυρο, μια κατ’ εξοχήν ερυθρή βορειοελλαδική ποικιλία, με στιβαρό σώμα.Αποτέλεσμα: Ένα εξαιρετικό μπουκέτο αρωμάτων και μια εφηβική οξύτητα που διαρκεί. Συνάμα, πλούσιο καιλιπαρό στόμα.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:Φουρνιστό ταρτάκι με ποικιλία οστρακοειδών, λαχανικά σοτέ, κρέμα παραδοσιακής φέτας με γιαούρτικαι σιρόπι κίτρινης τομάτας Pomodoro
2η γεύση:Κτήμα Δύο Φίλοι - Ροζέ (Ξινόμαυρο & Μοσχόμαυρο)Μια ετικέτα που έβαλε σε άλλες σταθερές την έννοια του Ροζέ. Από σταφύλια των κατ’ εξοχήν γηγενώνποικιλιών Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο παλαιών αμπελώνων ηλικίας 70 ετών, με πολύ χαμηλή απόδοση (150 μόνοκιλά/στρέμμα), που βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μέτρων στην περιοχή της Σιάτιστας. Το έντονο τριανταφυλλίτου χρώμα με το εκρηκτικό άρωμα φρέσκων φρούτων, εντυπωσιάζουν από το ποτήρι ακόμα. Στη συνέχειαη δροσιστική οξύτητα, η φρεσκάδα και το γεμάτο στόμα έρχονται να μας βεβαιώσουν ότι το συγκεκριμένοροζέ ανήκει στην κατηγορία των κρασιών που με τα ποικιλιακά τους αρώματα αναδεικνύονται ως μοναδικέςπαραγωγές του ελληνικού αμπελώνα.
Ο σεφ, παντρεύοντας την ιταλική κουζίνα με την πηλιορείτικη παράδοση, θα το συνοδεύσει με:Ραβιόλι με γέμιση από παραδοσιακό σπετζοφάι, που έχει πάρει το όνομά του από τη σπέτζα, όπωςλέγεται η κόκκινη πιπεριά σε κάποια χωριά του Πηλίου.
3η γεύση:Κτήμα Δύο Φίλοι Ερυθρό (Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon & Merlot)
Μια βορειοελλαδική και δυο γαλλικές ποικιλίες συνεργάζονται για να μας δώσουν αυτό το βελούδινοκαι ώριμο κρασί. Η ξεχωριστή οινοποίηση κάθε ποικιλίας της δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ιδιαίτερωνχαρακτηριστικών της. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 10-14 μήνες, έτσι ώστε να επιδέχεται παλαίωσης καιστη φιάλη. Εντυπωσιάζει το βαθύ κόκκινο χρώμα του και το συμπυκνωμένο μπουκέτο ώριμων φρούτων καιμπαχαρικών. Οι διακριτικές αρωματικές νότες του βαρελιού και το μεστό στόμα εγγυώνται ευχάριστες στιγμέςμαζί του.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:Χοιρινό ρολό με γραβιέρα και λιαστή τομάτα σε ριζότο με ψητή κόκκινη πιπεριά και σχοινόπρασο καισάλτσα γλυκιάς κολοκύθας.
4η γεύση:Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot NoirΜία καινούρια ερυθρή ετικέτα που έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Πληθωρικό, γεμάτο, τανικό και μευψηλό αλκοολικό βαθμό, αναπτύσσει θαυμάσια τα τυπικά κομψά στοιχεία της ποικιλίας του Pinot Noir μειδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε παράλληλα με τον ευγενικό χαρακτήρα της γαλλικής ποικιλίας να εκφράζεται όλος οδυναμισμός του σκληροτράχηλου σιατιστινού αμπελώνα. Με έντονο κόκκινο χρώμα, με αρώματα ξηρών καρπών,αποξηραμένων φρούτων και νότες μπαχαρικών, χαρίζει βελούδινο γεμάτο στόμα με μακριά, έντονη επίγευση.Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί την πλήρη έκφραση του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής, πουαναδεικνύει ιδανικά τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:Μοσχάρι μαγειρευτό σε σάλτσα μεξικέν από τομάτα, πιπεριά, τσίλι ,καλαμπόκι, μανιτάρια και πουρέπατάτας αρωματισμένο με σελινόριζα.
5η γεύση:Κτήμα Δύο Φίλοι – Λευκό Hλιαστό (Gewürztraminer, Μοσχόμαυρο & Ξινόμαυρο) Οίνος Φυσικώς Γλυκός*Ζωντανεύοντας τη μακραίωνη παράδοση της Σιάτιστας στην παραγωγή λιαστών κρασιών με ιδιαίτεραπλούσιο χαρακτήρα, το Κτήμα Δυο Φίλοι δημιούργησε το εκπληκτικό Ηλιαστό του από σταφύλια των ποικιλιώνΞινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Gewürztraminer. Χρυσαφένιο, ιδιαίτερα αρωματικό κρασί με πλήρη έκφρασητου τυπικού χαρακτήρα του Gewürztraminer, με μοσχάτα αρώματα που αναδύουν πινελιές ξηρών και γλυκώνφρούτων. Πυκνό λιπαρό με πολύ καλή ισορροπία σακχάρων-αλκοόλης στο στόμα, με διακριτική οξύτητα καιδυνατότητα μακράς παλαίωσης.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:Κανταΐφι με γλυκιά κρέμα γιαουρτιού και γλυκό του κουταλιού.