Γευσιγνωσία Λιάπη (15-12-2009)




 

1.

Θεσσαλικός

Από σταφύλια της ποικιλίας ορεινός Ροδίτης,

ακολουθώντας την κλασική λευκή oινοποίηση, η οικογένεια Λιάπη,

που πλέον γράφει τη δική της οινική ιστορία στη Ραψάνη

με παραγωγές ιδιαίτερης ταυτότητας και πολλές αξιώσεις,

δημιούργησε ένα ζωηρό νεανικό κρασί

με φρουτώδη γεύση και ιδιαίτερο δυναμισμό.

Διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα, ελκυστική μύτη και στόμα ευχάριστο.

Επίγευση που διαρκεί.

------

Φουρνιστή τάρτα λαχανικών με μελιτζάνα, κολοκυθάκι,

σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και κρέμα γιαουρτιού.

 

2.

Ροδίτης - βαρέλι

Από σταφύλια της ποικιλίας ορεινός Ροδίτης,

με την κλασική λευκή οινοποίηση,

αλλά ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για 6 μήνες.

Διαυγέστατο, χρυσοκίτρινο, με πλούσια αρώματα και απαλό στο στόμα.

Επίγευση μακράς διαρκείας. Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

------

Πουγκάκι κρέπας με γέμιση τυριού και κοτόπουλου

και σάλτσα γνήσιας ιταλικής παρμεζάνας αρωματισμένη με σαφράν.

 

3.

Άη Λιας

Ένα κρασί από Ξινόμαυρο (40%), Σταυρωτό (30%) και Κρασάτο (30%),

που οινοποιήθηκαν παραδοσιακά, στην ίδια δεξαμενή,

και το κρασί παλαίωσε για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα, αρώματα φραγκοστάφυλου,

βιολέτας και βανίλιας σε ήπιους τόνους, στόμα μεσαίου όγκου,

με αρκετά αισθητή οξύτητα και τανίνες.

------

Χοιρινά εσκαλόπ σοτέ με σάλτσα κρασιού Μπορντώ και κέδρου,

πουρέ πατάτας γκρατινέ και φρέσκα λαχανικά βουτύρου.

 

4.

Ραψάνη – Ναυσικά Λιάπη

Με Ονομασία Προελεύσεως Ραψάνη Ανωτέρας Ποιότητας,

η οικογένεια Λιάπη δημιούργησε ένα εκλεκτό κρασί

από τις τοπικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο,

που παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Ιδιαίτερα στιβαρό, με αρώματα κόκκινων φρούτων και φρούτων του δάσους,

όπως και μπαχαρικών, μεστό και ισορροπημένο στόμα, δυναμικό σώμα,

πλούσιο σε τανίνες και μακρά επίγευση.

------

Αρνάκι ρολό με αρωματικά βότανα και σκόρδο,

ντομάτα γλασέ σε ελαιόλαδο, σπανάκι μπλανσέ με μανιτάρια

και σάλτσα από τον ζωμό του

αρωματισμένη με δενδρολίβανο και θυμάρι.

 

Επιδόρπιο:

Αρχαϊκός Τυρνάβου με ποικιλία φρέσκων φρούτων εποχής

με ντιπ γιαουρτιού και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού

από το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων του Κτήματος Λιάπη.