Ταλαγάνι - Από τη Μεσσηνία στη Λάρισα
Όταν ανακαλύψαμε τον Κώστα Αποστόλου

Δεκέμβριος 2007. Το "Να με θυμάσαι..." μετρά μόλις δυο μήνες ζωής. Μια περιήγησή μας όμως στα ψυγεία του ΑΒ Βασιλόπουλος, μας φέρνει μπροστά σ' ένα περίεργο προϊόν: Το Ταλαγάνι.

Ξέραμε πως Ταλαγάνι είναι η χοντρή κάπα των βοσκών. Αυτό τι να ήταν;

Το αγοράσαμε. Το κόψαμε φέτες, το ρίξαμε στη σχάρα. Η αποθέωση της γεύσης. Το υιοθετήσαμε, αγοράζοντας ό,τι υπήρχε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου. Οι φίλοι πελάτες μας το λάτρεψαν.

Καλοκαίρι 2008. Διακοπές στη Μεσσηνία. Έξω από τους Γαργαλιάνους τηλεφωνώ στον Κώστα Αποστόλου. Θέλω να γνωρίσω από κοντά τον άνθρωπο που παράγει τη γεύση αυτή.

Μισή ώρα αργότερα μας ξεναγεί στο τυροκομείο.

Ταλαγάνι λοιπόν.

Ενα τυρί σχάρας που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα με συνταγή που ξέρει μόνο ο Κώστας. Αποστόλου και σύζυγός του Ελένη. Αυτός Κύπριος, εκείνη Μακεδονίτισσα.

Ο Κώστας Αποστόλου με καταγωγή από την Κύπρο και σπουδές στο Λονδίνο σε λογιστικά και υπολογιστές, βρέθηκε στην Ελλάδα το 1988 ακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος επισκεπτόμενος την περιοχή του Μαράθου γοητεύτηκε τόσο πολύ που αγόρασε κάποια κτήματα και αποφάσισε να μείνει εκεί. Το 1996 γνωρίζει την σύζυγό του Ελένη που κατάγεται από την Αριδαία Πέλλας και είχε βρεθεί στην περιοχή για διακοπές.

Το 2000 αποφασίζει και δημιουργεί μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής προβάτων με στόχο να πουλά το γάλα που θα παράγεται. Στο σπίτι του έφτιαχναν χαλούμι για προσωπική τους κατανάλωση με βάση την συνταγή που γνώριζε από την γιαγιά του. Αποφασίζει να κάνει μαζική παραγωγή και το θαύμα επιτελείται.

Δε μένει παρά να το γνωρίσουν οι σεφ και οι καταναλωτές. «Η αρχή ήταν δύσκολη, ήταν ένα προϊόν που δεν το ήξερε κανένας. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες για να το προωθήσουμε», μου λέει ο Κώστας Αποστόλου.

Στο "Να με θυμάσαι..." η καθιέρωση ήρθε γρήγορα. Απέκτησε φανατικούς φίλους και δε βγήκε ποτέ από τον κατάλογο, παραμένοντας από την πρώτη στιγμή από τα εκλεκτότερα ορεκτικά μας...