Το δικό μας λουκάνικο
Το λουκάνικο είναι μια παραδοσιακή εκδοχή φαγητού, χοιρινού κρέατος κατά βάση, που στόχευε στη συντήρηση και τη διατήρηση του κρέατος στις εποχές όπου η τεχνολογία του πολιτισμού μας δεν είχε εφεύρει τα ψυγεία και όποια άλλα μέσα συντήρησης. Παράλληλα έδινε στη νοικοκυρά τη δυνατότητα να παρασκευάσει ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία φαγητό σε ελάχιστο χρόνο.

Οι γεύσεις του λουκάνικου διαμορφώθηκαν από την οικιακή οικονομία και τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου. Τα κρύα βόρεια κλίματα δημιούργησαν πικάντικα και με πολλά μπαχαρικά λουκάνικα, τα νοτιότερα και ζεστά πιο ελαφρά και πιο εύπεπτα.

Όμως η βιομηχανοποίηση του λουκάνικου επέφερε και τις αλλοιώσεις στην ποιότητά του. Κακής ποιότητας κρέατα, ακόμα και παραπροϊόντα του σφάγιου, υπερβολική χρήση του άνευ οικονομικού κόστους λίπους και ενίσχυσή του με πρόσθετα χημικά και συντηρητικά. Η δυσπιστία πλέον είναι γεγονός για λουκάνικα του εμπορίου.

Όμως, εμείς και σ' αυτόν τον χώρο αποφασίσαμε να πρωτοπορήσουμε. ΄Ετσι δημιουργήσαμε το δικό μας λουκάνικο, με την απόλυτη συνδρομή του κρεοπώλη μας Αχιλλέα Λανάρα. Στόχος μας η δημιουργία ενός λουκάνικου με ελάχιστα λιπαρά, ελαφρά μυρωδικά και ιδιαίτερα γευστικού και εύπεπτου. Χρησιμοποιήσαμε καθαρό χοιρινό κρέας από το κόντρα της μπριζόλας, αλάτι, πιπέρι, αρωματικά θαμνώδη, πορτοκάλι, χυμό πορτοκαλιού και εκλεκτό κρασάκι, έναν παλαιωμένο Κοκκινόμυλο (2005) του Κτήματος Γιάννη Τσέλεπου.

Παρών στην απόπειρά μας ο φίλος Γιώργος Μποντικούλης, ν' αποθανατίζει βήμα με βήμα όλη τη διαδικασία.

Και βέβαια παρούσα η φιλοδοξία και η προσδοκία μας να προσφέρουμε στους φίλους πελάτες μας ένα εξαιρετικό προϊόν, που ήδη απέκτησε φανατικούς φίλους...