Επιλεγμένα-Παλαιωμένα

 

 


DOMAINE HELIOS GRANDE RESERVE 2003 

Αγιωργίτικο παλαίωσης (Σεμέλη)

Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες.
Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον
χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης.
Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν
διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι.
Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία.
Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας και κανέλλας.
Μπορεί να παλαιώσει για 15 έως 20 χρόνια από τον τρύγο.
Σερβίρεται στους 15ο-17ο C.


 


ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ SYRAH 2001

Tο Syrah ξεχωρίζει από το βαθύ πορφυρό χρώμα που σπάνια συναντάμε σε ελληνικά κρασιά. Τα αρώματά του αναδεικνύουν άριστα την πολυπλοκότητα της ποικιλίας, ξεγελώντας και τον πιο έμπειρο γευσιγνώστη ως προς την προέλευσή του. Η εκρηκτική γεύση των αποξηραμένων φρούτων σε συνδυασμό με τα πικάντικα αρώματα μπαχαρικών και σοκολάτας κατατάσσουν το Syrah Κυρ-Γιάννη στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας των ποιοτικών κρασιών. Είναι ένα κρασί που αποκαλύπτει την τελειότητά του μέσα 
στον χρόνο.
Η χρονιά του 2001 χαρακτηρίστηκε ως αρκετά υγρή και ζεστή στο ξεκίνημά της. Οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου είχαν αποτρέψει το στρεσάρισμα των φυτών, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η σχετική ανομβρία τους κρίσιμους για την ωρίμανση μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου οδήγησαν στην καλή ωρίμανση του Ξινόμαυρου. Έτσι τα κρασιά της χρονιάς χαρακτηρίζονται από υψηλό αλκοολικό τίτλο, καλή οξύτητα και αρκετά καλό φαινολικό δυναμικό.

 

 

Κτήμα Παπαϊωάννου - Παλαιά Κλήματα 2000
Ο.Π.Α.Π. Νεμέα, ερυθρός, ξηρός
Αγιωργίτικο. 
Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών, όπως μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ταννίνες του. Συνδυάζεται με όλα τα πλούσια πιάτα κρεάτων, ιδιαίτερα 
όταν έχουν δεχτεί τη συμμετοχή μπαχαρικών

Κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση άνω των 10 ετών.


 

 

ΑΛΦΑ One 2004 Κτήμα ΑΛΦΑ
Montepulciano (50%) και Μαυροδάφνη (50%)

Ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος ΑΛΦΑ έκανε τη μεγάλη ανατροπή με την ερυθρή ετικέτα ALPHA One, η οποία δημιουργήθηκε για να αναδεικνύει τις πιο ασυνήθιστες ερυθρές ποικιλίες του Κτήματος κι έτσι κάθε χρονιά εμφιαλώνεται με διαφορετική ποικιλιακή σύνθεση. Συγκεκριμένα, το ιδιαίτερα 
επιτυχημένο ALPHA One 2004 είναι χαρμάνι Montepulciano (50%) και Μαυροδάφνης (50%).
Το συγκεκριμένο κρασί έχει φανατικούς φίλους.


 


Οινότρια Γη 2005 Κτήμα Λαζαρίδη
(Syrah – Αγιωργίτικο)

Ένα μοναδικό χαρμάνι Syrah με το πολυδυναμικό Αγιωργίτικο, ένα κρασί που συνδυάζει εντυπωσιακό όγκο και αβίαστη κομψότητα, προσφέροντας ώριμα φρούτα χωρίς υπερβολική αίσθηση γλυκύτητας η τη ζεστασιά του υψηλού αλκοόλ (14%).
Τη μηλογαλακτική ζύμωση του κρασιού σε βαρέλι, ακολουθεί 18μηνη παλαίωση σε καινούρια (50%) και παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια. 
Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.
Διαυγές ρουμπινί χρώμα, εκφραστικό μπουκέτο που κυριαρχείται από αρώματα μαύρων κερασιών, βατόμουρου, δαμάσκηνου, σοκολάτας και βιολέτας, τα οποία περικλείονται από φινετσάτα αρώματα κέδρου και βανίλιας. Σαρκώδης παλέτα, όμορφα ισορροπημένη, ώριμες ταννίνες, συμπυκνωμένο φρούτο και καλοβαλμένες πινελιές δρυός και μπαχαρικών, γεμάτο σώμα και επίγευση που διαρκεί.


 


CHATEAU PORTO CARRAS 1993
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Λημνιό

Το Chateau Carras 1993 θεωρείται το κορυφαίο όλων των εποχών του οινοποιείου και είναι το ελληνικό κρασί που βγήκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων με απαιτήσεις. 
Ο πρώτος και μοναδικός οίνος ανωτέρας ποιότητας στου οποίου το εκλεκτό χαρμάνι πρωταγωνιστεί η διάσημη ποικιλία Cabernet Sauvignon, η οποία πρωτοφυτεύτηκε στις πλαγιές του Μελίτωνα την δεκαετία του ‘’60 από τον παγκοσμίου φήμης οινολόγο Emile Peynot.
Ένα κρασί το οποίο εισήγαγε την έννοια της παλαίωσης στο ελληνικό κρασί και την έννοια της σύγκρισης μεταξύ εσοδειών.
Σοδειά ορόσημο αποτελεί το Chateau Πορτό Καρρά 1993,το πρώτο ελληνικό κρασί που στον διεθνή διαγωνισμό του Bordeaux απέσπασε την ύψιστη διάκριση - το μεγάλο Χρυσό - ενώ η μετέπειτα πορεία του, του χάρισε τον τίτλο του πιο πολυβραβευμένου ελληνικού οίνου.
Έχει χρώμα μέτριο προς βαθύ πορφυρό. Μύτη καθαρή, μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα φρούτων του δάσους, φραγκοστάφυλο βατόμουρα, cassis, καπνού και γλυκών μπαχαριών. Στόμα ξηρό, μέτρια οξύτητα, στυπτικές ταννίνες, αλκοόλ 13% και πλούσια φρουτώδη επίγευση.


 

 

BAROLO SANDRONE CANNUBI 2003