Εκπληκτικές μπύρες από το νησί των Φαιάκων!
Στην όλη προσπάθειά μας για την παρουσίαση προϊόντων με εκλεκτή καταγωγή και ελληνική ταυτότητα, ανοίξαμε τις πόρτες των ψυγείων μας για να φιλοξενήσουμε μια εκπληκτική μπύρα ελληνικής παραγωγής, που ανταγωνίζεται επάξια τις καθαρόαιμες γερμανικές, υποσχόμενη ακόμα πιο μεγάλη απόλαυση!

 


Εκπληκτικές μπύρες από το νησί των Φαιάκων!

 

Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές

 

Η «τρέλα» για την μπίρα και η άνθηση που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες μικρές ζυθοποιίες που παράγουν φρέσκια μπίρα για «ψαγμένους» πελάτες, έδωσαν την ιδέα σε τέσσερις φίλους από την Κέρκυρα να δημιουργήσουν την πρώτη μονάδα παραγωγής του είδους στη χώρα μας, στο νησί τους.

 

Η μπίρα ονομάστηκε Corfu Beer, κυκλοφόρησε πιλοτικά το καλοκαίρι του 2009 και σε ένα δίμηνο κατάφερε να διαθέσει 80.000 φιάλες, αφού έγινε ανάρπαστη από Έλληνες και ξένους που έκαναν διακοπές στο νησί.

 

Η ιδέα γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι σε χωριά της Γερμανίας, όπου οι μικρές ζυθοποιίες αποτελούν παράδοση. Ο Σπ. Καλούδης, κύριος μέτοχος της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, μαζί με τους Γ. Καλούδη, Κλ. και Β. Μουζακίτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο στον Αρίλλα της Κέρκυρας. Η επένδυση έφθασε το ένα εκατ. ευρώ, από τα οποία το 16% (160.000 ευρώ) προήλθε από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

 

Επέλεξαν να παράγουν μπίρα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη (real ale), αφού κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Επιπλέον αυτού του είδους οι μπίρες κάνουν θραύση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία υπάρχουν 2.000 ζυθοποιίες, 2.500 στην Αγγλία και πάνω από 3.000 στις ΗΠΑ. «Είπαμε, εντάξει, δεν φτιάχνουμε αυτοκίνητα στην Ελλάδα, αλλά μπίρα μπορούμε να φτιάξουμε! Και όχι να προτείνουμε κάθε χρόνο στους ξένους που έρχονται στη χώρα μας μόνο κονσερβοποιημένες μπίρες ή εισαγόμενες. Ακόμα και από τη Νέα Ζηλανδία εισάγεται μπίρα στη χώρα μας. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς;». Και την έφτιαξαν.

 

«Οι μπίρες "real ale" αποτελούν ουσιαστικά την επιστροφή στην παράδοση», εξηγεί ο Σπ. Καλούδης. «Περιέχουν όλες τις θρεπτικές πρωτεΐνες των δημητριακών και τις ανεκτίμητες πολυφερόλες (απ' αυτές προέρχεται η φυσική θολότητα της φρέσκιας μπίρας). Αυτά τα συστατικά αφαιρούνται στις βιομηχανοποιημένες μπίρες μαζικής κατανάλωσης. Η φρέσκια μπίρα που παράγουμε περιέχει μόνο βύνη από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Επιπλέον, παράγεται με παραδοσιακό τρόπο: ζυμώνεται και ωριμάζει σε ειδικά ψυχόμενα τανκ, η ζύμωση γίνεται στους 15 βαθμούς και η ωρίμανση στον μείον ένα και διαρκεί τέσσερις εβδομάδες».

 

Το «Να με θυμάσαι…» υποδέχτηκε με πολύ αγάπη την εξαιρετική αυτή μπύρα, αφού στρατηγική του αποτελεί η στήριξη των κορυφαίων ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα όσων διαθέτουν «πιστοποιητικά καταγωγής»!

Αναφορικά με τις μπύρες της αγαπημένης μας Κέρκυρας, η ταυτότητά τους – συνοπτικά – μας λέει:

 

Corfu Real Ale Bitter 

Το χρώμα του σώματός της καστανοκοκκινωπό. Αφρός συνεκτικός, στην απόχρωση του μπεζ. Υποχωρεί αργά, αφήνοντας το γνωστό δαχτυλίδι συντροφιά μέχρι τέλους και αποτυπώματα στα τοιχώματα του ποτηριού. Το άρωμα του λυκίσκου κυριαρχεί, ενώ ευδιάκριτα είναι και οι νότε του καφέ και της καραμέλας. Έχει  μακράς διάρκειας επίγευση με την αίσθηση της σοκολάτας στην αρχή και κατόπιν του λυκίσκου. Γλυκόπικρη και ελκυστική.

 

Corfu Real Ale Special

Πολύ ελκυστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, με ελαφρώς κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως και υπό συγκεκριμένες γωνίες. Αφρός συμπαγής, λευκός που μένει για αρκετή ώρα μέχρι να περιοριστεί σε ένα δαχτυλίδι που στολίζει το σώμα της. Με ελαφρύ και διακριτικό άρωμα με τα malts και το λυκίσκο να παίζουν εξίσου, αλλά και με δείγματα φρούτου (πορτοκάλι - λεμόνι) και ελαφρώς καραμέλας. Με γεύση διακριτικά γλυκιά και φρουτώδη, συνοδεύει θαυμάσια τα καλοκαιρινά εδέσματα.

 

Corfu Royal Ionian Pilsener

Κιτρινόξανθο και θολό το σώμα της, αφού είναι αφιλτράριστη με όμορφο λευκό αφρό, απόλυτα συνεκτικό και δεμένο, που παραμένει μέχρι τέλους, γεμίζοντας με τα αποτυπώματά του τα τοιχώματα του ποτηριού ...

Εκπληκτικά αρώματα με κυρίαρχα αυτά του λυκίσκου και γεύση ιδιαίτερα γεμάτη, ημίγλυκη με έντονη τη φρεσκάδα και σώμα δεμένο και γεμάτο. Μια μπύρα που γεμίζει πραγματικά το στόμα και αφήνει απόλυτη ικανοποίηση.