Ποικιλίες
Ασύρτικο
Ξεκίνησε την ιστορία του από τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως τη Σαντορίνη, όπου είναι και η κυρίαρχη ποικιλία. Θεωρείται από τις ευγενέστερες ελληνικές λευκές ποικιλίες και είναι φυτεμένη σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα, αλλά με θαυμάσια γεύση όταν καλλιεργηθούν και οινοποιηθούν σωστά και με σεβασμό.
Κρασάτο
Ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ραψάνης. Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου.
Το Κρασάτο δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και χρωματικής έντασης, και πλούσια σε τανίνες, τα οποία γερνάνε γρήγορα. Συνοινοποιείται με τις ποικιλίες Σταυρωτό και Ξινόμαυρο για την παραγωγή του ερυθρού, ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ραψάνη".
Μαλαγουζιά
Λευκή ποικιλία καταγόμενη από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη) και διάσπαρτα στη Στερεά Ελλάδα(Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Αττική) και την Πελοπόννησο. Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά. Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων τοπικών οίνων (Επανωμίτικος, Σιθωνίας).
Μοσχάτο Αμβούργου
Πρόκειται για μια ποικιλία που τη συναντάμε ευρύτατα στον κάμπο του Τυρνάβου, αλλά και διάσπαρτη σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρές, όμως, καλλιέργειες. Είναι μια ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μέτριου μεγέθους και ο φλοιός κυανοϊώδης. Ο τρύγος της συνήθως γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ιδιομορφία της ποικιλίας είναι ότι παράγει εξ ίσου καλά λευκά, ροζέ ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από το Οινοποιείο Τυρνάβου, όσο και από το Κτήμα της οικογένειας Δημήτρη Μίγα, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές αρετές της και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Κανονικός αλκοολικός βαθμός, χαμηλή οξύτητα. Συμμετέχει σε Τοπικό Οίνο.
Μπατίκι
Είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που πιθανά μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την περιοχή της Σμύρνης. Καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία (περιοχή Τυρνάβου) και σποραδικά συναντάται στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Το Μπατίκι είναι μία ποικιλία που καλλιεργούταν ευρέως στη Θεσσαλία για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την εισαγωγή και διάδοση άλλων καλύτερων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, χρησιμοποιείται κυρίως για συνοινοποίηση, όπως με την ποικιλία Ροδίτη και παράγεται λευκός ξηρός οίνος, με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή και ισορροπημένη γεύση.
Ξινόμαυρο
Είναι η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ελληνικό αντίστοιχο του Pinot Noir. Καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο, τη Ραψάνη, το Τρίκωμο, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και σε μικρότερη έκταση στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, την Καστοριά και τα Τρίκαλα. Πρόκειται για αρκετά ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που σχηματίζει μέτρια σταφύλια, συνήθως κυλινδροκωνικά αλλά και πτερυγωτά. Το τσαμπί είναι πυκνό και οι ρόγες μετρίου μεγέθους, σφαιρικές με παχύ φλοιό μπλέ-μαύρο αλλά άχρωμο χυμό. Σε δροσερές περιοχές, με μικρές αποδόσεις ανά πρέμνο, μπορεί να δώσει πλούσια ερυθρά κρασιά, γεμάτα, με υψηλό αλκοολικό τίτλο, καλό χρώμα και αρκετές τανίνες που θα το βοηθήσουν σε μακρά παλαίωση. Το κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο διακρίνεται για το αρκετά ευχάριστο χρώμα του (ρουμπινί μέχρι και πορφυρό), που βεβαίως έχει όλες τις διαβαθμίσεις της ηλικίας των κόκκινων όσο παλαιώνει. Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις. Στη μύτη παρουσιάζει πολυπλοκότητα. Κυριαρχούν όμως τα μπαχαρικά και τα κόκκινα φρούτα. Στο στόμα μπορεί να δώσει κρασιά με σώμα από μέτριο ως υψηλό, οξύτητες που σε συνδυασμό με τις τανίνες, επιβάλλουν παλαίωση πριν από την κατανάλωση. Παλαιώνοντας μαλακώνει, χωρίς όμως να παύει να είναι ένα στιβαρό κρασί.
Ροδίτης
Κοκκινωπή και λευκή ποικιλία για ξηρά κρασιά ερυθρωπού ή λευκού χρώματος. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική . Καλλιεργείται σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η ΒΔ Πελοπόννησος, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Θεσσαλία. Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα στις περιοχές που καλλιεργείται, που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης πολλών γενετικών μεταλλάξεων κατά τη μεγάλη διάρκεια ζωής της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ύπαρξη πολλών παραλλαγών της ποικιλίας οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε μορφολογικά (σχήμα και μέγεθος σταφυλιού, πυκνότητα ραγών, χρώμα ραγών κ. α.), όσο και σε φυσιολογικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωματικά συστατικά κ. α.). Διαδεδομένο έντονα στην Αττική και στην περιοχή της Αγχιάλου, χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ρετσίνας.
Chardonnay
Η δημοφιλέστερη ποικιλία σταφυλιού; Μάλλον, ναι. Τα σίγουρο είναι πως όταν το Chardonnay καλλιεργείται σωστά, είναι ακατανίκητο. Διαθέτει καλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να παλαιωθεί και ν’ αναμιχθεί επιτυχώς με άλλες ποικιλίες. Πατρίδα του η Βουργουνδία. Στο Chardonnay βασίζεται η σαμπάνια, το Chablis, αλλά και τα γνωστά λευκά κρασιά της Βουργουνδίας: Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemange, Pouilly-Fuisse κ. ά. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και των τεχνικών του παραγωγού. Όπως όλα τα Chablis, ταιριάζει με οστρακοειδή. Στη χώρα μας πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί αναπτύσσουν την καλλιέργεια του Chardonnay και παράγουν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κρασιά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Η ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια αναδεικνύει καλύτερα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, προσδίδοντάς του αρώματα βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και καρυδιών.
Sauvignon Blanc
Είναι από σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Έχει καταστεί δημοφιλής τόσο για τους ξεχωριστούς σκληρούς και ξηρούς μονοποικιλιακούς οίνους που δίνει, όσο και για το ρόλο που παίζει στην παραγωγή των εκλεκτότερων επιδόρπιων οίνων παγκοσμίως. Πατρίδα του θεωρείται η κοιλάδα του Λίγηρα, με τις περίφημες παραγωγές Σανσέρ και Πουιγί-Φιμέ. Ξεχωρίζει για τα αρώματα του φρεσκοκομμένου χόρτου, φύλλων κασίς, φραγκοστάφυλλου και σπαραγγιού. Αναμφίβολα πιο έντονο από ένα Chardonnay, ερωτοτροπεί παθιασμένα με τα Semillon και αφότου μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον κοσμοπολίτη. Στην Ελλάδα μας, οι παραγωγές του Sauvignon Blanc έχουν δώσει κορυφαία λευκά κρασιά που συνοδεύουν επάξια πιάτα με ψάρι.