Λαρισαίων Οίνοι

 

Ποικιλίες

  

Ασύρτικο

Ξεκίνησε την ιστορία του από τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως τη Σαντορίνη, όπου είναι και η κυρίαρχη ποικιλία. Θεωρείται από τις ευγενέστερες ελληνικές λευκές ποικιλίες και είναι φυτεμένη σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα, αλλά με θαυμάσια γεύση όταν καλλιεργηθούν και οινοποιηθούν σωστά και με σεβασμό.

 

Κρασάτο

Ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ραψάνης. Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Κρασάτο δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και χρωματικής έντασης, και πλούσια σε τανίνες, τα οποία γερνάνε γρήγορα. Συνοινοποιείται με τις ποικιλίες Σταυρωτό και Ξινόμαυρο για την παραγωγή του ερυθρού, ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Ραψάνη".

 

 

Μαλαγουζιά

Λευκή ποικιλία καταγόμενη από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη) και διάσπαρτα στη Στερεά Ελλάδα(Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Αττική) και την Πελοπόννησο. Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά. Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων τοπικών οίνων (Επανωμίτικος, Σιθωνίας).

 

 

Μοσχάτο Αμβούργου 

Πρόκειται για μια ποικιλία που τη συναντάμε ευρύτατα στον κάμπο του Τυρνάβου, αλλά και διάσπαρτη σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρές, όμως, καλλιέργειες. Είναι μια ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μέτριου μεγέθους και ο φλοιός κυανοϊώδης. Ο τρύγος της συνήθως γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ιδιομορφία της ποικιλίας είναι ότι παράγει εξ ίσου καλά λευκά, ροζέ ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από το Οινοποιείο Τυρνάβου, όσο και από το Κτήμα της οικογένειας Δημήτρη Μίγα, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές αρετές της και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Κανονικός αλκοολικός βαθμός, χαμηλή οξύτητα. Συμμετέχει σε Τοπικό Οίνο.

 

 

Μπατίκι

Είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που πιθανά μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την περιοχή της Σμύρνης. Καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία (περιοχή Τυρνάβου) και σποραδικά συναντάται στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Το Μπατίκι είναι μία ποικιλία που καλλιεργούταν ευρέως στη Θεσσαλία για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την εισαγωγή και διάδοση άλλων καλύτερων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, χρησιμοποιείται κυρίως για συνοινοποίηση, όπως με την ποικιλία Ροδίτη και παράγεται λευκός ξηρός οίνος, με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή και ισορροπημένη γεύση.

 

 

Ξινόμαυρο

Είναι η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ελληνικό αντίστοιχο του Pinot Noir. Καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο, τη Ραψάνη, το Τρίκωμο, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και σε μικρότερη έκταση στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, την Καστοριά και τα Τρίκαλα. Πρόκειται για αρκετά ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που σχηματίζει μέτρια σταφύλια, συνήθως κυλινδροκωνικά αλλά και πτερυγωτά. Το τσαμπί είναι πυκνό και οι ρόγες μετρίου μεγέθους, σφαιρικές με παχύ φλοιό μπλέ-μαύρο αλλά άχρωμο χυμό. Σε δροσερές περιοχές, με μικρές αποδόσεις ανά πρέμνο, μπορεί να δώσει πλούσια ερυθρά κρασιά, γεμάτα, με υψηλό αλκοολικό τίτλο, καλό χρώμα και αρκετές τανίνες που θα το βοηθήσουν σε μακρά παλαίωση. Το κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο διακρίνεται για το αρκετά ευχάριστο χρώμα του (ρουμπινί μέχρι και πορφυρό), που βεβαίως έχει όλες τις διαβαθμίσεις της ηλικίας των κόκκινων όσο παλαιώνει. Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις. Στη μύτη παρουσιάζει πολυπλοκότητα. Κυριαρχούν όμως τα μπαχαρικά και τα κόκκινα φρούτα. Στο στόμα μπορεί να δώσει κρασιά με σώμα από μέτριο ως υψηλό, οξύτητες που σε συνδυασμό με τις τανίνες, επιβάλλουν παλαίωση πριν από την κατανάλωση. Παλαιώνοντας μαλακώνει, χωρίς όμως να παύει να είναι ένα στιβαρό κρασί.

 

Ροδίτης

Κοκκινωπή και λευκή ποικιλία για ξηρά κρασιά ερυθρωπού ή λευκού χρώματος. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική . Καλλιεργείται σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η ΒΔ Πελοπόννησος, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Θεσσαλία. Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα στις περιοχές που καλλιεργείται, που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης πολλών γενετικών μεταλλάξεων κατά τη μεγάλη διάρκεια ζωής της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ύπαρξη πολλών παραλλαγών της ποικιλίας οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε μορφολογικά (σχήμα και μέγεθος σταφυλιού, πυκνότητα ραγών, χρώμα ραγών κ. α.), όσο και σε φυσιολογικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωματικά συστατικά κ. α.). Διαδεδομένο έντονα στην Αττική και στην περιοχή της Αγχιάλου, χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ρετσίνας.

 

Chardonnay

Η δημοφιλέστερη ποικιλία σταφυλιού; Μάλλον, ναι. Τα σίγουρο είναι πως όταν το Chardonnay καλλιεργείται σωστά, είναι ακατανίκητο. Διαθέτει καλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να παλαιωθεί και ν’ αναμιχθεί επιτυχώς με άλλες ποικιλίες. Πατρίδα του η Βουργουνδία. Στο Chardonnay βασίζεται η σαμπάνια, το Chablis, αλλά και τα γνωστά λευκά κρασιά της Βουργουνδίας: Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemange, Pouilly-Fuisse κ. ά. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και των τεχνικών του παραγωγού. Όπως όλα τα Chablis, ταιριάζει με οστρακοειδή. Στη χώρα μας πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί αναπτύσσουν την καλλιέργεια του Chardonnay και παράγουν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κρασιά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Η ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια αναδεικνύει καλύτερα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, προσδίδοντάς του αρώματα βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και καρυδιών.

 

 

Sauvignon Blanc

Είναι από σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Έχει καταστεί δημοφιλής τόσο για τους ξεχωριστούς σκληρούς και ξηρούς μονοποικιλιακούς οίνους που δίνει, όσο και για το ρόλο που παίζει στην παραγωγή των εκλεκτότερων επιδόρπιων οίνων παγκοσμίως. Πατρίδα του θεωρείται η κοιλάδα του Λίγηρα, με τις περίφημες παραγωγές Σανσέρ και Πουιγί-Φιμέ. Ξεχωρίζει για τα αρώματα του φρεσκοκομμένου χόρτου, φύλλων κασίς, φραγκοστάφυλλου και σπαραγγιού. Αναμφίβολα πιο έντονο από ένα Chardonnay, ερωτοτροπεί παθιασμένα με τα Semillon και αφότου μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον κοσμοπολίτη. Στην Ελλάδα μας, οι παραγωγές του Sauvignon Blanc έχουν δώσει κορυφαία λευκά κρασιά που συνοδεύουν επάξια πιάτα με ψάρι.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Cabernet Sauvignon
Θεωρείται ως η βασίλισσα των κόκκινων ποικιλιών. Γεννήτορές του θεωρούνται το ερυθρό Cabernet Franc και το λευκό Sauvignon Βlαnc, ποικιλίες και οι δύο της περιοχής του Μπορντό. Είναι η ποικιλία που έχει αγαπηθεί περισσότερο και χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά των κρασιών του Μπορντό. Άμεσα αναγνωρίσιμο στο ποτήρι χάρη στο βαθύ ερυθρό του χρώμα με γκρενά αποχρώσεις και στο θεσπέσιο άρωμα από μούρα, τη φρουτώδη γεύση του και τη δομή του, τα επίπεδα των τανινών και την πολυπλοκότητά του. Έχει μεγάλες δυνατότητες ωρίμανσης και αν και είναι η σημαντικότερη ποικιλία του Μπορντό, δίνει εξαιρετικές παραγωγές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα όταν εμπλουτίζεται με μικρό ποσοστό άλλων ποικιλιών. Η χώρα μας έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές παραγωγές της ποικιλίας, κάποιες απ’ τις οποίες είναι συγκρίσιμες μ’ αυτές τις Γαλλίας ή της Αυστραλίας και της Χιλής. Συνοδεύει, εξαιρετικά, ψητά κρέατα, κρέατα στη σχάρα, κυνήγι και κίτρινα τυριά.

 

Cabernet Franc
Πατρίδα του θεωρείται η περιοχή του Μεντόκ στο Μπορντό της Γαλλίας, αλλά οι παραγωγές του Λίγηρα θεωρούνται οι καλύτερες. Λιγότερο τανικό από το Cabernet Sauvignon, με μικρότερη οξύτητα, όχι ιδιαίτερα πλούσιο σώμα, αλλά πιο αρωματικό, μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένο συνοδεύοντας φιλέτα σολομού ή τόνου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυποικιλιακών οίνων με άριστα αποτελέσματα, λόγω των πλούσιων αρωμάτων του.

 

Grenache
Δεύτερη σε καλλιέργεια κόκκινη ποικιλία παγκοσμίως, δίνει πλούσια φρουτώδη κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης κι ευχάριστες γλυκές νότες. Ιδανική για ανάμειξη με άλλες ποικιλίες, συμβάλει καταλυτικά στην παραγωγή αξιόλογων ροζέ κρασιών χάρη στις χαμηλές τανίνες. Στη Γαλλία καλλιεργείται περισσότερο στην περιοχή Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν και στον νότιο Ροδανό, από πλέον διαδεδομένο είναι στην Ισπανία, όπου ονομάζεται Garnacha. Μόνη της δίνει μαλακά, ευκολόπιοτα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, χαμηλές τανίνες και ελκυστικά αρώματα μπαχαρικών και μαρμελάδας. Συνοδεύει σύνθετα πιάτα με κρέας, αλλά και πιπεράτα τυριά.

 

Merlot
Έχει τις ρίζες του βαθιά στα χώματα του Μπορντό. Πρώιμη ποικιλία με φρουτώδη χαρακτηριστικά. Το χρώμα του είναι σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο με βιολετί αποχρώσεις. Συμπληρώνει το Cabernet Sauvignon στα φημισμένα μπορντολέζικα κόκκινα κρασιά. Στην αρωματική παλέτα του Merlot θα συναντήσετε όλα τα μικρά κόκκινα φρούτα, από κεράσια μέχρι μούρα, μερικές φορές και νότες εσπεριδοειδών. Στην ωρίμασή του αναπτύσσονται αρώματα καινούργιου δέρματος, βρεγμένου χώματος και βλάστησης του δάσους. Στο στόμα συνδυάζει δύναμη και απαλότητα, φινέτσα και όγκο. Στη Γαλλία, η ζώνη όπου κυριαρχεί είναι η περιοχή του Saint Emilion, του Pomerol και γενικά η δεξιά όχθη των Garonne-Gironde. Στην Ελλάδα πρωτοφυτεύτηκε πριν από μερικές δεκαετίες στα μεγάλα και πρωτοποριακά για την εποχή τους κτήματα. Δεν πήρε βέβαια την έκταση του Cabernet Sauvignon και του Chardonnay, εγκαταστάθηκε όμως σχεδόν σ' όλες τις αμπελοκαλλιεργητικές περιοχές.

 

Nebbiolo
Είναι η απάντηση της Ιταλίας στο Syrah και σ’ αυτήν βασίζονται τα μεγάλα, βαθυκόκκινα, τανικά κρασιά Barolo και Barbaresco, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πιεμόντε. Πήρε το όνομά της από τη Nebbia, την ομίχλη που σκεπάζει τους λόφους της περιοχής. Τόσο τα Barolo, όσο και τα Barbaresco ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και το μεν πρώτο θεωρείται πιο ρωμαλέο με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, το δε δεύτερο πιο κομψό και φινετσάτο, χωρίς κανένα από τα δυο να είναι φτηνό. Άλλα περίφημα κρασιά που δίνει η ποικιλία είναι τα Gattinara, Chemme και Spanna. Κύρια χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας είναι το πλούσιο σώμα, η καλή δομή και οι πολλές τανίνες. Το χρώμα τους βαθύ κόκκινο, ο χαρακτήρας τους πολύπλοκος με αρώματα βιολέτας, βατόμουρων, ξερών δαμάσκηνων και σοκολάτας. Στην πατρίδα μας έχει εξαιρετικά εγκλιματιστεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των αδελφών Καριπίδη, που κατόρθωσαν να μεταφυτεύσουν τ’ αρώματα του Πιεμόντε στον κάμπο της Λάρισας.

 

Primitivo
Δημοφιλής ποικιλία της νότιας Ιταλίας με επίκεντρό της την Απουλίας, που δίνει μαλακά κρασιά με πλούσια αρώματα μπαχαρικών και ώριμων φρούτων. Μεταφυτεύθηκε με επιτυχία από τον Παντελή Καριπίδη στα Βούναινα της Λάρισας και μας χαρίζει ένα κρασί εντελώς ιδιαίτερο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομψό και ιδιαίτερα ευγενικό.

 

Sangiovese
Κυριαρχεί στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας και είναι η ποικιλία που παράγει τα εκλεκτότερα κρασιά της Τοσκάνης. Απαλό και βελούδινο στο στόμα, ενώ τη μύτη αιχμαλωτίζουν νότες άγουρων κερασιών. Συμμετέχει στην δημιουργία των διάσημων ιταλικών κρασιών Chianti, Brunello di Montalcino και Vino Nobile di Montepulciano. Μετανάστευσε και αναπτύχθηκε επιτυχημένα στην περιοχή μας, στα Βούναινα, χάρη του πείσματος και της επιμονής του Παντελή Καριπίδη, που απέδειξαν ότι όταν το μεράκι συναντά το όραμα, τα αποτελέσματα είναι θαυμαστά.

 

Syrah
Είναι μια ερυθρή ποικιλία που ο μύθος θέλει να έχει φτάσει στην Ευρώπη διά των Ελλήνων θαλασσοπόρων από τη μακρινή πόλη του Chiraz της Περσίας. Απέκτησε τη φήμη του από τις καλλιέργειες στην κοιλάδα του Ροδανού, που δίνουν περίφημα κρασιά, πυκνά και αρωματικά. Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του άρχισε πριν κάποια χρόνια από τη Μακεδονία, με άριστα αποτελέσματα. Τα κρασιά από Syrah έχουν πλούσιο σώμα, βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο από το μάτι χρώμα και πολυσύνθετο μπουκέτο, επιδέχονται παλαίωση και έχουν κερδίσει μεγάλο κομμάτι στις προτιμήσεις των Ελλήνων οινοφίλων.